Ο Πούτιν στρέφεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Πούτιν με τον βασιλιά Σαλμάν / AP Images

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή έγινε ακόμα πιο εμφανές αυτές τις ημέρες κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία «ενισχύθηκε» από τα στρατιωτικά κέρδη της Μόσχας στο μέτωπο της Συρίας, τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με τους «εχθρούς» του Ριάντ στην περιοχή, αλλά και την προοπτική της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Την παραμονή της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από μία απόφαση-σοκ του Αμερικανού Προέδρου, αποσύρθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Βόρεια Συρία, ενώ οι Συριακές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, προέλαυσαν στις Κουρδικές περιοχές αφού συμφώνησαν να βοηθήσουν τους Κούρδους να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει ενισχύσει τους δεσμούς της και με το Σουνιτικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και το Σιιτικό Ιράν, δύο χώρες που είναι αντίπαλες εδώ και δεκαετίες για το ποια θα κυριαρχήσει στην περιοχή, την ώρα που η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.

Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε και με το Βασιλιά Σαλμάν και με τον Πρίγκηπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τους οποίους υποστηρίζει ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις. Σε τηλεοπτικό τους μήνυμα, ο Πούτιν και ο Βασιλιάς δήλωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις τους είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για τον πόλεμο στη Συρία και την Υεμένη, αλλά και για τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, που σύμφωνα με τον Πρίγκηπα Μοχάμεντ, θα φέρει ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, ο Πούτιν έχει καταφέρει η χώρα του που κάποτε ήταν αντίπαλος του ΟΠΕΚ να θεωρείται σύμμαχος, παρότι δεν είναι επίσημα μέλος της συμμαχία των χωρών που ελέγχουν το 40% της παραγωγής πετρελαίου στον πλανήτη.

Ο Πούτιν συμμετείχε και σε φόρουμ με 300 Σαουδάραβες και Ρώσους Διευθύνοντες Συμβούλους μεγάλων εταιρειών, ενώ προσέφερε στο Βασιλιά και τη βοήθεια της Ρωσίας στον στρατιωτικό τομέα και στην άμυνα στον απόηχο της επίθεσης της 14ης Σεπτεμβρίου στις υποδομές της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν δεκάδες μνημόνια συνεργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η ενέργεια, τα πετροχημικά και πολλά άλλα.

Σε περίπτωση που ο Πούτιν καταφέρει να πουλήσει στους Σαουδάραβες το ρωσικό αμυντικό σύστημα, S-400, τότε σίγουρα θα δυσαρεστηθεί η Ουάσιγκτον που έστειλε πριν από μερικές ημέρες 3.000 επιπλέον στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία, αλλά και νέα αντιαεροπορικά συστήματα.

Το μέλλον θα δείξει πόσο πιο ικανός είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, που δε δίστασε να πουλήσει τους επί δεκαετίες συμμάχους της Ουάσιγκτον, τους Κούρδους, επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν, χωρίς να σκεφτεί ούτε στιγμή τι έχει να χάσει στη Μέση Ανατολή…

ΣΧΕΤΙΚΑ