Στα χέρια του Πούτιν η «καυτή πατάτα» της Συρίας

AP Images

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλούσε τη συμφωνία των Αμερικανών με τους Τούρκους για τη Βόρεια Συρία ως «μία μεγάλη μέρα για τον πολιτισμό», οι Τούρκοι έβαζαν πάγο στην ευφορία που επικρατούσε στον Λευκό Οίκο, αρνούμενοι να αποκαλέσουν τη συμφωνία «εκεχειρία».

Λίγες ώρες μετά, ακούγονταν ξανά αεροπορικά χτυπήματα και βομβαρδισμοί στη Βόρεια Συρία, καθώς οι Κουρδικές δυνάμεις και οι Σύροι που τους στηρίζουν κατηγορούσαν την Άγκυρα για παραβιάσεις στην εκεχειρία.

Γενικά, η αντίδραση στην Ουάσιγκτον και τη Μέση Ανατολή είναι ότι η εκεχειρία δεν είναι πραγματική. Λήγει αύριο, Τρίτη, την ίδια μέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν στο Σότσι για να συζητήσουν για το μέλλον στη Συρία. Και, φυσικά, η συνάντηση της Τρίτης είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν είναι αυτός που θα καθορίσει, σε σημαντικό βαθμό, το μέλλον. Ειδικά μετά την απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους, τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές, και το πράσινο φως που έδωσε στην Τουρκία για εισβολή στη Βόρεια Συρία. Έτσι, πλέον ο Πούτιν έχει είναι αυτός που πρέπει να διαχειριστεί το πολιτικό και το στρατιωτικό χάος που επικρατεί στην περιοχή.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πούτιν δείχνει όντως να έχει σχέδιο για την περιοχή, σε αντίθεση με τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και τη διπλωματία της τελευταίας στιγμής.

Αυτό φάνηκε και από την αντίδραση του Κρεμλίνου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και το βασικό σύμμαχο της Μόσχας, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αμέσως κατέληξαν σε συμφωνία και οι δυνάμεις της Δαμασκού άρχισαν να μπαίνουν σε περιοχές, στις οποίες δεν είχαν παρουσία για πολλά χρόνια. Η Μόσχα γρήγορα ανέπτυξε τις δικές της δυνάμεις στην περιοχή για να κρατήσει μακριά τους Τούρκους από τους Κούρδους.

Όπως τονίζουν ειδικοί, ο νέος ρόλος της Ρωσίας περιέχει και κινδύνους. Η κατάσταση στη Βόρεια Συρία είναι εξαιρετικά ασταθής και οι Τούρκοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα ανεχτούν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη Κούρδων στην περιοχή, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με τις Συριακές δυνάμεις. Ωστόσο, ο στρατός των Τούρκων που μάχεται εκεί αποτελείται κυρίως από Σύρους αντάρτες, πολλοί εξ αυτών ακραίοι Ισλαμιστές, οι οποίοι ενδέχεται – σύμφωνα με την Κουρδική πλευρά – να ξεκινήσουν εθνοκάθαρση εναντίον τους.

Η Μόσχα, λοιπόν, έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αντιπαλότητες, ενώ το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι οι Ρώσοι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος και άλλους αντάρτες μπορεί να επιστρέψουν στη χώρα τους και να δημιουργήσουν αστάθεια στο εσωτερικό. Άλλωστε, από τη στιγμή που η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη Συρία, η Μόσχα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε η Άγκυρα να ελέγξει τους χιλιάδες τζιχαντιστές που ίσως δραπετεύσουν από τις Κουρδικές φυλακές.

Η Ρωσία και ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχουν ξεχάσει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην Τσετσενία τη δεκαετία του ’90 και τον πόλεμο που κράτησε πολλά χρόνια. Το τελευταίο που θέλει ο Πούτιν είναι να δει Ρώσους, πρώην μέλη του ISIS, να επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει να είναι ο μόνος ηγέτες που θα μπορούσε να ελέγξει την εύθραυστη περιοχή αποφεύγοντας ένα νέο αιματοκύλισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ