fbpxΠώς είναι η ζωή στην πιο πράσινη πόλη του κόσμου | Economistas.gr Skip to main content

Πώς είναι η ζωή στην πιο πράσινη πόλη του κόσμου

Πώς είναι η ζωή στην πιο πράσινη πόλη του κόσμου
Το Γκετεμπούργκ / Shutterstock

Μεταξύ της Κοπεγχάγης και του Όσλο, στη βραχώδη Σουηδική ακτογραμμή, βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής – που δεν είναι πρωτεύουσα χώρας. Το Γκετεμπούργκ ανέκαθεν θεωρούνταν δεύτερη βιομηχανική πόλη της Σουηδίας, πίσω από τη Στοκχόλμη, η πόλη της Volvo, όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταφέρει να αλλάξει άρδην το πρόσωπό της.

Το Γκέτεμπουργκ του 2019 είναι μία πόλη στην οποία μία παλιά αποθήκη έχει μετατραπεί σε αγορά τροφίμων, ένας φούρνος σε γκαλερί και ένα σφαγείο σε αστικό οικονοπιείο. Το πλούσιο παρελθόν της έχει γίνει ο καμβάς για να ζωγραφιστούν οι νέες ιδέες.

Φυσικά, η πόλη διατηρεί κάποιες από τις βιομηχανικές ρίζες της, ωστόσο έχει γίνει ταυτόχρονα και Πανεπιστημιούπολη, με ένα τεράστιο κέντρο υψηλής τεχνολογίας, αλλά και μία πράσινη πόλη, που δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και που αναμένει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια ο πληθυσμός της να τριπλασιαστεί, χάρη στον ανανεωμένο αέρα της.

Ο πιο «πράσινος» προορισμός στον κόσμο

Σίγουρα η Σουηδία είναι μία χώρα που πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος – άλλωστε γέννησε και την Γκρέτα Τούνμπεργκ – όμως το Γκέτεμπουργκ έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την πρωτεύουσα, Στοκχόλμη.

Από το 2016, το Γκέντεμπουργκ θεωρείται ως ο πιο «πράσινος» προορισμός στον κόσμο και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η πρωτεύουσα της Σουηδίας, ενώ η βαθμολογίας της είναι πολύ πιο υψηλή από τις άλλες πόλεις και η διαφορά με τη 10η, Βρυξέλλες, είναι 22 μονάδες.

Το Γκέτεμπουργκ είναι μία πράσινη πόλη χάρη στα δάση και τα πάρκα που έχει γύρω της, αλλά επίσης και χάρη στις δημόσιες μεταφορές της, με το 65% να κινούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν 274 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ένα απίστευτο νούμερο, που μεταφράζεται σε πάρκα για βόλτα τις ηλιόλουστες μέρες – και δεν είναι τόσο λίγες, όσο νομίζει κανείς.

Η πόλη είναι γεμάτη πάρκα και συνεχώς δημιουργούνται καινούργια. Όποιος θέλει μπορεί να κολυμπήσει σε μία δημόσια πισίνα, στη θάλασσα, να κάνει ρόλερ ή ιστιοπολοΐα, να απολαύσει την ξεκούραση στις ξαπλώστρες χωρίς να πληρώσει απολύτως τίποτα.

Δραστηριότητες με ΑΠΕ και προϊόντα fair trade

Τα θεματικά πάρκα είναι γεμάτα δραστηριότητες που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά καταστήματα με συγκεκριμένες μάρκες ρούχων, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί ότι πληρώνουν αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζομένους τους. Στο Γκέτεμπουργκ φτιάχνονται και τα γνωστά τζιν, Nudie Jeans, τα οποία γίνονται από 100% οργανικό βαμβάκι και κάθε επισκευή τους είναι δωρεάν εφ’ όρου ζωής.

Η εθνική εμμονή των Σουηδών είναι η fika, δηλαδή το «διάλειμμα για καφέ και κέικ», όμως στην πραγματικότητα είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία. Η fika είναι ένα καθημερινό τελετουργικό, είναι τρόπος ζωής, είναι ιδέα και φυσικά είναι η «γευστική ένεση» της ημέρας που κάνει τη χώρα να γυρίζει…

Το ιδανικό μέρος για fika είναι το Da Matteo, ένας αγαπημένος φούρνος – καφετέρια σε μία πόλη που είναι γεμάτη με υπέροχες γωνιές για φαγητό και ποτό.

Το εντυπωσιακό ποσοστό του 92% των καταλυμάτων στο Γκέτεμπουργκ είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ για παράδειγμα το ξενοδοχείο, Liseberg, εκτός του ότι λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια, ταυτόχρονα ανακυκλώνει και το 94% των αποβλήτων του.

Ένα ταξίδι στο Γκέτεμπουργκ, αλλά και η διαμονή εκεί σίγουρα βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του πλανήτη μας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Οι χρηματιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές αναταράξεις στην αγορά εν όψει της 12ης Δεκεμβρίου, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η τρίτη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Τι σημαίνει το Brexit για τους επενδυτές
Το «αόρατο» τείχος της Γερμανίας… 30 χρόνια μετά
Το «αόρατο» τείχος της Γερμανίας… 30 χρόνια μετά
Τρεις δεκαετίες μετά, ένα «αόρατο» τείχος εξακολουθεί να διασχίζει τη Γερμανία. Οι διαφορές εντοπίζονται στο εισόδημα, τις πολιτικές πεποιθήσεις ακόμη και το... ποδόσφαιρο.
Το «αόρατο» τείχος της Γερμανίας… 30 χρόνια μετά
Το στοίχημα της Disney στη συνδρομητική τηλεόραση
Το στοίχημα της Disney στη συνδρομητική τηλεόραση
Η Disney μπαίνει στο παιχνίδι του streaming καθυστερημένη, αλλά ελπίζει να κερδίσει το χαμένο χρόνο προσφέροντας πολύ καλό περιεχόμενο σε ακαταμάχητες τιμές.
Το στοίχημα της Disney στη συνδρομητική τηλεόραση
Ο Πούτιν «φοβάται» την αποπομπή του Τραμπ
Ο Πούτιν «φοβάται» την αποπομπή του Τραμπ
Στην κρατική ρωσική τηλεόραση, που ελέγχεται στενά από το Κρεμλίνο, η στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της αποπομπής του είναι απόλυτη.
Ο Πούτιν «φοβάται» την αποπομπή του Τραμπ
Το γαλλικό σχέδιο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων
Το γαλλικό σχέδιο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων
Η γαλλική πρόταση θα περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μία διαδικασία επτά βημάτων και όταν γίνουν, η χώρα θα έχει πρόσβαση σε ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα και κεφάλαια.
Το γαλλικό σχέδιο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων