Ο τουρισμός βιώνει τη χειρότερη κρίση από την 11η Σεπτεμβρίου

Μια τουρίστρια ποζάρει με μάσκα στα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια / AP Images

Ο τουρισμός είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του κόσμου, με τζίρο που ξεπερνά τα 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Για τον τουρισμό και τα σχετικά επαγγέλματα εργάζονται περίπου 319 εκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

Η βιομηχανία των ταξιδιών έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα εξ αιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις και τις ακυρώσεις ταξιδιών είτε επαγγελματικών είτε για αναψυχή που έχει προκαλέσει ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όμως αυτή είναι μόνο η αρχή.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η βιομηχανία ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι στην πρώτη γραμμή», δηλώνει ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, προσθέτοντας ότι ο τομέας «επηρεάζεται πιο άμεσα και πιο γρήγορα» από οποιονδήποτε άλλον.

Το χτύπημα στον τομέα μπορεί να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία, αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να επεκτείνεται. «Είναι ζωτικής σημασίας. Αν δείτε συνολικά τον τομέα των ταξιδίων, είναι μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στον κόσμο. Άλλωστε στηρίζει τη μία από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Άνταμ Σακς, Πρόεδρος της Tourism Economics, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες ερευνών για τον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, υπάρχει μεγάλη πτώση στα ταξίδια πάνω από τον Ειρηνικό, όχι μόνο από και προς την Κίνα, αλλά και σε άλλες Ασιατικές χώρες. Την εβδομάδα που μας πέρασε η United Airlines αποκάλυψε ότι η πτώση της ζήτησης για ταξίδια στην Κίνα αγγίζει το 100% και για άλλες Ασιατικές χώρες το 75%.

Ωστόσο, η κρίση έχει επεκταθεί και πέρα από την Κίνα. Διάφορες εκθέσεις και συνέδρια που αναμενόταν να προσελκύσουν 100.000 επισκέπτες το καθένα έχουν ακυρωθεί, ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό. Ο λόγος είναι ότι οι ταξιδιώτες μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, την ώρα που τα συμπτώματα συχνά αργούν να φανούν.

Όμως, δεν ακυρώνονται μόνο εκθέσεις και συνέδρια. Αμέτρητα επαγγελματικά ταξίδια έχουν επίσης ματαιωθεί ή αναβληθεί ώστε να μην εκτεθούν οι εργαζόμενοι σε άγνωστους κινδύνους. Και, βέβαια, ένα μεγάλο κομμάτι της κρίσης είναι και τα ταξίδια αναψυχής.

Ήδη οι Αμερικανοί που προγραμμάτιζαν ταξίδια για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται. Έρευνα που έγινε από το Kaiser Family Foundation έδειξε ότι ένας στους οκτώ έχει ακυρώσει προγραμματισμένα ταξίδια αναψυχής, λόγω του κορωνοϊού.

Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχει η επιδημία. Εξ άλλου, όπως είχε φανεί και σε άλλες επιδημίες, όπως το SARS, οι άνθρωποι θα ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν μόλις αισθανθούν ασφαλείς και σταματήσουν να φοβούνται μην κολλήσουν.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ταξίδια αναψυχής επιδεικνύουν μία ανθεκτικότητα, καθώς η επιθυμία για διακοπές και ταξίδια είναι συχνά πιο έντονη από το φόβο, ωστόσο τα ταξίδια που θα χαθούν, δύσκολα θα αναπληρωθούν.

Το πιο ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι το θέμα των θέσεων εργασίας. Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας εξ αιτίας του κορωνοϊού, όμως οι πιο ανησυχητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ή μείωση των ωρών εργασίας, ειδικά σε ανθρώπους που είναι χαμηλά αμειβόμενοι, όπως οι καμαριέρες στα ξενοδοχεία ή οι σερβιτόροι στα εστιατόρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ