Ο δρόμος από την κατάρρευση των αγορών μέχρι την ύφεση

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street / AP Images

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι η οικονομία, αυτό είναι σαφές. Όμως όταν οι μετοχές δέχονται το χτύπημα που δέχτηκαν αυτές τις μέρες – πέφτοντας ουσιαστικά σε bear market, δηλαδή με απώλειες 20%, μέσα σε χρόνο ρεκόρ – τότε σίγουρα υπάρχει λόγος ανησυχίας και για την πραγματική οικονομία.

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, μία οικονομία όπως η αμερικανική. Τα νοικοκυριά στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επενδύουν σημαντικά ποσά στο Χρηματιστήριο είτε άμεσα, είτε μέσω funds, τα οποία διαχειρίζονται ακόμα και τα χρήματα των ασφαλισμένων. Οι επενδύσεις αυτές είναι στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Έτσι παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Όταν οι αγορές κινούνται ανοδικά, οι καταναλωτές αυξάνουν τις δαπάνες τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι επενδύσεις τους καταγράφουν κέρδη. Φυσικά, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με τις καταναλωτικές δαπάνες, όταν οι αγορές υποχωρούν, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, όπως το τελευταίο διάστημα.

Ο τομέας που φάνηκε να αντιστέκεται περισσότερο στη διολίσθηση που έφεραν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό είναι οι κατασκευές, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο τομέα η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 1,8% το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ανθεκτικότητα αυτή καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στην αγορά.

Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει αρκετά περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ενδεχόμενη αδυναμία των Κεντρικών Τραπεζών να αντιδράσουν ευθύνεται για την πτώση των μετοχών. Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να γκρεμίζονται εξ αιτίας της οικονομικής απραξίας που έχει φέρει η επιδημία του κορωνοϊού.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο για τις Κεντρικές Τράπεζες να κάνουν κάποιο μοιραίο λάθος τη στιγμή που καλούνται να στηρίξουν τις οικονομίες ανά τον κόσμο, που κινδυνεύουν με ύφεση λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, δεκάδες εταιρείες προειδοποιούν το τελευταίο διάστημα ότι δε θα καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο κερδών το διάστημα που διανύουμε, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το τρίμηνο είναι πιθανό η οικονομία να μην αναπτυχθεί καθόλου, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ίδιοι φόβοι, φυσικά, ισχύουν και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ