fbpxΓιατί έχει τόσους νεκρούς στην Ιταλία και όχι στη Ν. Κορέα | Economistas.gr
Skip to main content

Γιατί έχει τόσους νεκρούς στην Ιταλία και όχι στη Ν. Κορέα

Γιατί έχει τόσους νεκρούς στην Ιταλία και όχι στη Ν. Κορέα
Ιατρικό προσωπικό στη Ν. Κορέα / AP Images

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται γιατί κάποιες χώρες έχουν υψηλό ποσοστό μετάδοσης και θνησιμότητας και άλλες όχι. Σίγουρα, τα τεστ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της μετάδοσης, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνδέουν το θέμα της θνησιμότητας και με άλλους παράγοντες.

Δύο χώρες με έξαρση της επιδημίας ήταν η Νότια Κορέα και η Ιταλία.

Ο ρυθμός των τεστ

Στη Νότια Κορέα ο ρυθμός των τεστ ήταν πολύ υψηλός: 3.692 τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων από τις 8 Μαρτίου και η θνησιμότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 0,6%. Αντιθέτως, η Ιταλία κάνει τεστ σε 862 κατοίκους ανά εκατομμύριο και το ποσοστό θνησιμότητας είναι δεκαπλάσιο. Σύμφωνα με ειδικούς, ο ρυθμός των τεστ σώζει ζωές, καθώς βοηθά να περιοριστεί η επιδημία.

Όπως ξέρουμε, ο κορωνοϊός δεν έχει θεραπεία. Η θανάσιμη επιπλοκή που δημιουργεί είναι μία πολύ σοβαρή πνευμονία που οδηγεί σε πνευμονική ανεπάρκεια και όπως όλα δείχνουν αυτός είναι ο τρόπος που πεθαίνουν οι ασθενείς με COVID 19. Διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες μπορεί να το προκαλέσουν αυτό και οι γιατροί στις εντατικές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά συνέχεια.

Οπότε γεννάται το ερώτημα, γιατί είναι τόσο υψηλό το ποσοστό θανάτων στην Ιταλία και τόσο χαμηλό στη Νότια Κορέα;

Η σημασία της ηλικίας

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ από το 2005, το 28,6% του ιταλικού πληθυσμού ήταν άνω των 60 ετών – ο δεύτερος γηραιότερος πληθυσμός μετά την Ιαπωνίας όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33%. Στη Νότια Κορέα, μόλις το 18,5% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών κατατάσσοντας τη χώρα στην 53η θέση παγκοσμίως.

Το στοιχείο αυτό αντανακλά άμεσα στην ανάλυση των θανάτων από τον κορωνοϊό σε κάθε χώρα. Στην Ιταλία, το 90% και πλέον των θανάτων ήταν άνθρωποι άνω των 70 ετών.

Αντιθέτως, το ξέσπασμα στη Νότια Κορέα χτύπησε πολύ νεότερους ανθρώπους. Μόλις το 20% των κρουσμάτων ήταν άνω των 60 ετών, ενώ η ηλικιακή ομάδα που επηρεάστηκε περισσότεροι ήταν άνθρωποι από 20 – 30 ετών, που αποτελούν σχεδόν το 30% των κρουσμάτων.

Το φύλο και το κάπνισμα

Και μετά υπάρχει και το θέμα του φύλου. Τα κρούσματα είναι μοιρασμένα μεταξύ των δύο φύλων, όμως το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι 50 – 50. Στην Κίνα, για παράδειγμα, το ποσοστό θνησιμότητας των αντρών ήταν 4,8% και των γυναικών μόλις 2,8% - μία πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό έκανε διαφορά και στη Νότια Κορέα όπου το 62% των κρουσμάτων ήταν γυναίκες.

Σημαντικός είναι και ο παράγοντας του καπνίσματος. Στη Νότια Κορέα τα περισσότερα κρούσματα ήταν νεαρές γυναίκες μη καπνίστριες, ενώ στην Ιταλία τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικιωμένοι άντρες, πολλοί εκ των οποίων είναι και καπνιστές.

Όλα αυτά τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν τη διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξηγούν και τους αυξημένους θανάτους στο Σιάτλ των ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου αρρώστησαν πολλοί ηλικιωμένοι σε έναν οίκο ευεγηρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι είναι οι εφιάλτες της Τζόρτζια Μελόνι
Ποιοι είναι οι εφιάλτες της Τζόρτζια Μελόνι
Η Τζόρτζια Μελόνι και το κόμμα της, τα «Αδέρφια της Ιταλίας», ήταν οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να ετοιμάζει την κυβέρνησή της με τους δύο εταίρους της, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι, για να αντιμετωπίσουν μία πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας.
Ποιοι είναι οι εφιάλτες της Τζόρτζια Μελόνι
Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει
Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει
Η αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του κορωνοϊού που ακολουθεί η Κίνα εδώ και τρία χρόνια με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έχει επιβαρύνει δραματικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.
Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει
Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές
Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές
Ο αριθμός των Βρετανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 20% από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει προοδευτικό φόρο στον πλούτο για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισότητα, λόγω της ανόδου του κόστους διαβίωσης.
Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές
Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες
Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες
Όπως οι περισσότερες – αν όχι όλες – χώρες του κόσμου, έτσι και η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, καθώς σιγά σιγά βγαίνει από την πανδημία του κορονοϊού και προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη.
Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες