Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με ακραία φτώχεια

Καραντίνα στην Ινδία / AP Images

Η οικονομική κατάρρευση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει επιπλέον 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, εκτός και αν αναληφθεί «άμεση δράση», προειδοποίησε με έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο χειρότερο σενάριο που επεξεργάστηκαν οι οικονομολόγοι του Οργανισμού, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, η περιοχή της Ανατολικής Ασίας πρόκειται να βιώσει τη χειρότερη ύφεση εδώ και δύο δεκαετίες, με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας να μιλούν για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,1% το 2020, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 5,8%. Το ακραίο σενάριο, μάλιστα, μιλά για ύφεση 0,5%, που θα δημιουργήσει μία παρατεταμένη κρίση.

Η ύφεση αυτή θα έχει τεράστιες συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη. Την τελευταία φορά που η κινεζική οικονομία είχε ύφεση ήταν το 1976, όταν ο θάνατος του Κομμουνιστή ηγέτη, Μάο τσε Τουνγκ, έφερε το τέλος μίας δεκαετίας κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας.

Σε αντίθεση με τότε, πλέον η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη και η βασική ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενη αναταραχή θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρο τον πλανήτη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι «το οικονομικό πλήγμα δείχνει να είναι αναπόφευκτο σε όλες τις χώρες» και προειδοποιούν ότι η περιοχή της Ανατολικής Ασίας θα πρέπει να προετοιμάζεται για «σοβαρές συνέπειες» στη φτώχεια και στο επίπεδο διαβίωσης, λόγω ασθενειών, θανάτων και χαμένων εισοδημάτων.

Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι οι εκτιμήσεις είναι προβλέψεις, οπότε και τα τελικά οικονομικά στοιχεία μπορεί να είναι διαφορετικά, ωστόσο μας δείχνουν τη γενική τάση στην οικονομία και τη ζημιά που μπορεί να γίνει από τον κορωνοϊό, καθώς και την ανάγκη να αναληφθεί άμεσα δράση.

Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να μειώσει το οικονομικό σοκ που έρχεται, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει οικονομική βοήθεια 14 δισ. δολαρίων σε αναπτυσσόμενες χώρες και θα αποδεσμεύσει κεφάλαια ύψους 160 δισ. δολαρίων σε διάστημα 15 μηνών και να προστατεύσει τους φτωχότερους και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι οι πιο ευάλωτες Ασιατικές χώρες είναι η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα και οι Φιλιππίνες, ενώ το Βιετνάμ, το Λάος, η Μογγολία και το Μιανμάρ είναι πιθανό να διατηρήσουν τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ