Ηγέτες που διψούν για εξουσία στη μάχη του κορωνοϊού

Ελεγχος για τήρηση των περιοριστικών μέτρων στη Βουδαπέστη / AP Images

Καθώς ο νέος κορωνοϊός (Covid 19) έχει ουσιαστικά σταματήσει την κόσμο, κάποιοι ηγέτες βρήκαν την ευκαιρία να γραπωθούν ακόμα πιο δυνατά από την εξουσία.

Στην Ουγγαρία, το Κοινοβούλιο πέρασε την περασμένη εβδομάδα ένα νόμο που δίνει στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, την εξουσία να κυβερνά με διατάγματα και χωρίς κανέναν έλεγχο. Στο εξής, ο ακροδεξιός ηγέτης θα μπορεί να τιμωρεί, για παράδειγμα, τους δημοσιογράφους αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα ρεπορτάζ τους δεν είναι ακριβή, ενώ θα επιβάλει και σκληρές ποινές στους πολίτες, οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες εγκλεισμού. Επίσης, απαγορεύει εκλογές και δημοψηφίσματα όσο διαρκούν τα μέτρα, τα οποία δεν έχουν χρονικό ορίζοντα λήξης…

Η κίνηση του Ορμπάν είναι ίσως η πιο έντονη προσπάθεια ηγέτη στον κόσμο να επιβληθεί με απολυταρχικό τρόπο παίρνοντας ως αφορμή την πανδημία. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Στις Φιλιππίνες, ο Πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε – ο οποίος συλλαμβάνει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει σκοτώσει ο ίδιος χρήστες ναρκωτικών όταν ήταν δήμαρχος – επίσης εξασφάλισε έκτακτες εξουσίες, με αποτέλεσμα να διαθέτει μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσίων υπηρεσιών.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιμετώπισε έντονη κριτική, επειδή η κυβέρνησή του ενέκρινε τον ηλεκτρονικό εντοπισμό, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για να εντοπίζονται οι τρομοκράτες. Στη Ρωσία, οι αρχές χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που παραβιάζουν την καραντίνα ή τον περιορισμό στο σπίτι.

Και την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για το αν θα χρησιμοποιούνται τα έξυπνα κινητά για να εντοπίζονται πολίτες που νοσούν ώστε να προφυλάσσεται ο γενικός πληθυσμός, οι ειδικοί ανησυχούν μήπως οι άνθρωποι – μουδιασμένοι από το φόβο της ασθένειας – δέχονται πράγματα, για τα οποία στο παρελθόν θα αντιδρούσαν λέγοντας ότι παραβιάζουν τις προσωπικές τους ελευθερίες.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο CNN, ο κίνδυνος δεν είναι τόσο σημαντικός για χώρες με ισχυρές δημοκρατίες, ειδικά στη Δύση. Εκεί τα αντανακλαστικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών είναι έντονα και αντιδρούν σε προσπάθειες ελέγχουν.

Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, ηγέτες με κλίση προς την απολυταρχία, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, μπορούν να αναστείλουν ουσιαστικά τη δημοκρατία, που βασίζονται στο διαχωρισμό των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και πολλά άλλα, με πρόσχημα φυσικά την προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Και παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις των ηγετών, με τάση προς τον απολυταρχισμό, μοιάζουν ακραίες, ταυτόχρονα είναι «νόμιμες» και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δίνουν απάντηση στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Και, φυσικά, το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι εντονότερο, όμως δεν ισχύει μόνο για τις χώρες με αδύναμους δημοκρατικούς θεσμούς. Αρκεί να θυμηθούμε το νόμο που πέρασε στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση Μπους, που δίνει υπερβολικές εξουσίες στον Πρόεδρο και ενεργοποίησε ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τον κορωνοϊό.

Το πώς θα ξυπνήσουν οι μεγάλες δημοκρατίες μετά την κρίση του Covid 19 ίσως καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεί της δημοκρατίας στη Δύση, αλλά και αλλού…

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ