Πώς σκοπεύουν οι Γερμανοί να επανεκκινήσουν την οικονομία

Νεαρό ζευγάρι στο Βερολίνο της καραντίνας / AP Images

Καθώς ο νέος κορωνοϊός συνεχίζει να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα ξανανοίξουν τα εργοστάσια, τα γραφεία και τα σχολεία, μειώνοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο τις πιθανότητες νέου ξεσπάσματος της πανδημίας.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά να ξανανοίγει τα καταστήματα μετά το Πάσχα και έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

Φυσικά, οι πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις για να ανακοινώσουν παρόμοια σχέδια είναι έντονες, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι ζημιές από την πανδημία, καθώς και τα κόστη που έχουν αναληφθεί για να περιοριστεί. Ενώ ταυτόχρονα εντείνονται οι φόβοι για την παροχή τροφίμων και υλικών υγείας, τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν ελλείψεις αν συνεχιστούν για πολύ καιρό οι περιορισμοί.

Και παρά το γεγονός ότι οι καραντίνες είναι πιθανό να συνεχιστούν για εβδομάδες – και σε κάποιες χώρες για μήνες – πλέον γίνονται αναλυτικά σχέδια για το πώς θα προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και θα βοηθηθούν οι οικονομίες να ανακάμψουν όταν χαλαρώσουν τα μέτρα. Αν γίνουν λάθη, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε νέα ξεσπάσματα, σε νέο γύρο μέτρων καραντίνας, αλλά και σε περαιτέρω ύφεση.

Στη Γερμανία, μία ομάδα οικονομολόγων, δικηγόρων και ειδικών υγείας προτείνουν μία σταδιακή αναζωογόνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, που θα δώσει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένες βιομηχανίες και εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους, ενώ γίνονται ήδη κινήσεις για να αποφευχθεί μία νέα έξαρση της πανδημίας.

Τουλάχιστον δέκα ειδικοί δημοσίευσαν την έρευνά τους μέσω του Ινστιτούτου Ifo, έχοντας ως προϋπόθεση εργασίας το ότι δε θα υπάρξει εμβόλιο ούτε αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό πριν το 2021. Αυτό οδηγεί στην άποψη ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσεγγίσει, όπως λένε, τη μάχη ενάντια στον ιό «περισσότερο ως μαραθώνιο παρά ως αγώνα ταχύτητας» και τονίζουν ότι η προετοιμασία της μετάβασης πρέπει να ξεκινήσει άμεσα στο πεδίο της πολιτικής, της διοίκησης, της επιχειρηματικότητας και άλλων εκφάνσεων της ζωής.

Η Γερμανία διατηρεί την καραντίνα τουλάχιστον έως τις 20 Απριλίου, με κλειστά σχολεία, εστιατόρια, γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα, γεγονός που πιέζει φυσικά την οικονομία της, η οποία βρισκόταν ούτως ή άλλως στα πρόθυρα της ύφεσης.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να ανακοινώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα, όμως το Ifo προβλέπει πλήγμα στην οικονομία που ίσως προσεγγίσει για φέτος το 20% του ΑΕΠ.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει προβλέψεις για το δανεισμό των επιχειρήσεων, κρατικοποιήσεις, αλλά και στήριξη στους εργαζόμενους. Πρόκαιτα για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί παγκοσμίως.

Το Ifo πρότεινε τη δημιουργία μίας task force με ειδικούς που θα κάνουν προτάσεις για το πώς ακριβώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στους χώρους εργασίας και στη δημόσια ζωή, καθώς και το πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή στα εργοστάσια. Όπως λένε, η επιστροφή στην εργασία θα είναι εθελοντική.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες και στην αυτοκινητοβιομηχανία, που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ όσοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, θα το κάνουν. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν σχετικά σύντομα, επειδή τα παιδιά σπανίως έχουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να εργαστούν, καθώς οι νέοι γονείς εκπροσωπούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Σύντομα αναμένεται να ξανανοίξουν οι εταιρείες που φτιάχνουν προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα ανοίξουν «με πολλή προσοχή και ελεγχόμενο τρόπο», επειδή είναι δύσκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις σε αυτούς τους χώρους. Οι ντίσκο και τα κλαμπ θα μείνουν προς το παρόν κλειστά και το ίδιο ισχύει και για τα θεάματα.

Τέλος, οι ειδικοί δεν αποκλείουν και διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, αφού όμως γίνουν αναλυτικοί έλεγχοι στον πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ