fbpxΟ μεγάλος κερδισμένος της κρίσης είναι το Netflix | Economistas.gr
Skip to main content

Ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης είναι το Netflix

Ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης είναι το Netflix
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 16 εκατομμύρια νέους συνδρομητές απέκτησε η συνδρομητική πλατφόρμα livestreaming, Netflix, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 – ένα πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο – καθώς η πανδημία του κορωνοϊού κράτησε τους ανθρώπους στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να αναζητούν τρόπους να περάσουν την ώρα τους στην καραντίνα.

Η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της, καθώς την Τρίτη που μας πέρασε ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πλέον το Netflix έχει πάνω από 183 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, ενώ τα στελέχη της εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των συνδρομητών θα αυξηθεί κατά 7,5 εκατομμύρια συνδρομητές.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στα 709 εκατ. δολάρια από τα 344 εκατ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ο τζίρος εκτοξεύθηκε κατά 28% στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στα κέρδη και τους συνδρομητές, το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ψύχραιμο και σε επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας επικεντρωνόταν, κατά κύριο λόγο, στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η επιστολή της εταιρείας προς τους μετόχους

Στη συγκεκριμένη επιστολή, τόνιζαν τα εξής: «Στην 20ετή και πλέον ιστορία μας, δεν έχουμε ποτέ ξανά δει μπροστά μας ένα μέλλον τόσο αβέβαιο και τόσο ανησυχητικό. Στο Netflix, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διαθέτουμε μία υπηρεσία που έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε από μακριά χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Επίσης, το Netflix ανακοίνωσε και μεγάλη αύξηση στο χρόνο που περνούν οι συνδρομητές στην πλατφόρμα του, κάτι που θα μπορούσε, ωστόσο, στο μέλλον να αποτελέσει πρόβλημα, δεδομένου ότι όταν σταματήσει ο κατ’ οίκον περιορισμός, τότε θα υπάρξει μείωση και στους συνδρομητές, αλλά και στο χρόνο παρακολούθησης.

Μία ακόμα ανησυχία που υπάρχει στη διοίκηση της πλατφόρμας είναι ενδεχόμενες διαταραχές στην παραγωγή περιεχομένου, ταινιών και σειρών, λόγω φυσικά της πανδημίας.

«Όσον αφορά στις παραγωγές, σχεδόν όλα τα γυρίσματα έχουν προς το παρόν σταματήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων χωρών, όπως η Κορέα και η Ισλανδία», τονίζει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό πλήττει ανεπανόρθωτα εκατομμύρια εργαζομένους στη βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Παρά τα προβλήματα, το Netflix ανακοίνωσε ότι θα βγουν κανονικά όλα τα προγράμματα που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς παρά το σταμάτημα των παραγωγών, η εταιρεία διαθέτει μία τεράστια δεξαμενή περιεχομένου, η οποία ήταν ήδη ολοκληρωμένη ή σχεδόν ολοκληρωμένη και έτοιμη να βγει για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 2022 θα ήταν η χρονιά του Σι Ζινπίνγκ
Το 2022 θα ήταν η χρονιά του Σι Ζινπίνγκ
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, σίγουρα περίμενε με ανυπομονησία το 2022, τη χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ανανεωθεί για τρίτη φορά η θητεία του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.
Το 2022 θα ήταν η χρονιά του Σι Ζινπίνγκ
Γιατί επιδεινώνεται η κατάσταση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
Γιατί επιδεινώνεται η κατάσταση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα έπρεπε να εξομαλύνονται αυτή τη στιγμή, όμως η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, επιδεινώνονται.
Γιατί επιδεινώνεται η κατάσταση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, που έχουμε ξεχάσει
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, που έχουμε ξεχάσει
Σχεδόν 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε 45 πόλεις της Κίνας βρίσκονται και ζουν σε μερικό ή ολικό lockdown στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί εδώ και καιρό το Πεκίνο.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, που έχουμε ξεχάσει