fbpxΗ τηλεργασία ερημώνει τα πολυτελή γραφεία της Σίλικον Βάλεϊ | Economistas.gr
Skip to main content

Η τηλεργασία ερημώνει τα πολυτελή γραφεία της Σίλικον Βάλεϊ

Η τηλεργασία ερημώνει τα πολυτελή γραφεία της Σίλικον Βάλεϊ
Πλάνο από τα γραφεία του Facebook / AP Images

Το Twitter, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κολοσσιαίο κοινωνικό δίκτυο, επιβεβαίωσε ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους εργαζόμενους να συνεχίσουν την κατ’ οίκον εργασία «για πάντα», αν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την οικονομική σελίδα του CNN, το CNN Business, που έβγαλε την είδηση, η απόφαση της διοίκησης του κοινωνικού δικτύου αντανακλά το πώς κάποια μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η διάδοση της πανδημίας τελικά θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες.

Το Twitter δε διευκρίνισε ποιες εργασίες θα μπορούν να γίνονται από το σπίτι για πάντα, ωστόσο στελέχη της επιχείρησης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η εμπειρία της κατ’ οίκον εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε ότι είναι ένα εγχείρημα εφικτό που μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.

«Αν οι εργαζόμενοι μας έχουν ένα ρόλο ή βρίσκονται σε μία κατάσταση που τους δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι και αν επιθυμούν να το κάνουν για πάντα, τότε θα το φροντίσουμε», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Twitter, Τζένιφερ Κρίστι, στο CNN Business. «Αν όχι, τότε τα γραφεία μας είναι έτοιμα να τους καλωσορίσουμε θερμά, με επιπλέον μέτρα προφύλαξης, όταν αισθανθούν έτοιμοι να επιστρέψουν», πρόσθεσε.

Η εταιρεία δεν αναμένεται να ανοίξει τα περισσότερα γραφεία της ούτε να δώσει συγκατάθεση για επαγγελματικά ταξίδια πριν το Σεπτέμβριο. Επίσης, το Twitter έχει ακυρώσει όλες τις εταιρικές εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς και αυτό το μέτρο ενδέχεται να παραταθεί και έως το 2021, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η Σίλικον Βάλεϊ ενθαρρύνει την τηλεργασία

Πάντως, η επιβεβαίωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για την επ’ αόριστο παράταση της κατ’ οίκον εργασίας έρχεται σε μία στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ – με τα υπέροχα γραφεία, τα πάρκα και τους χώρους αναψυχής στις εγκαταστάσεις – ενθαρρύνουν όλο και περισσότερο τους εργαζομένους να επιλέγουν την τηλεργασία, ανταγωνιζόμενες η μία την άλλη για το ποια θα το κάνει καλύτερα και σε πιο ευρεία κλίμακα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook και η Google επιβεβαίωσαν στο CNN Business ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολλούς εργαζομένους τους να εργάζονται από το σπίτι έως το τέλος της χρονιάς. Η Amazon ανακοίνωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοί της μπορούν να συνεχίσουν την κατ’ οίκον εργασία τουλάχιστον έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Το κόστος των αποφάσεων

Οι αποφάσεις αυτές των τεχνολογικών κολοσσών έχουν και κόστος. Εταιρείες όπως η Apple και η Google έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια για να φτιάξουν τα γραφεία τους τα τελευταία χρόνια.

Καθώς το Twitter έκανε στροφή προς την τηλεργασία, ταυτόχρονα επιβράδυνε και τις προσλήψεις. Φέτος, η εταιρεία σκόπευε να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά 20%, όμως η πανδημία έβαλε στον πάγο αυτά τα σχέδια σε μία προσπάθεια να ελεγχθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα να κάνει προσλήψεις σε συγκεκριμένες καίριες θέσεις, όπως μηχανικούς και ανάπτυξη προϊόντων, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη κατάσταση από την ίδρυσή του το 1948».
Στο μάτι του κυκλώνα ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια
Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η πανδημία «κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει την αιτία της αύξησης της φτώχειας για πρώτη φορά από το 1998».
Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια