fbpxΠόλεμος του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα ή «κούφιες» απειλές | Economistas.gr
Skip to main content

Πόλεμος του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα ή «κούφιες» απειλές

Πόλεμος του Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα ή «κούφιες» απειλές
AP Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τελικά ένα εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της προστασίας των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευελεξίας που απολαμβάνουν στην εποπτεία του περιεχομένου τους.

"Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους", δήλωσε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο όταν υπέγραψε αυτό το διάταγμα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας μακράς νομικής διαμάχης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε ειδικότερα το Twitter ότι ενέργησε υπό την επιρροή "άποψης" και ότι δεν συμπεριφέρθηκε ως μια "ουδέτερη πλατφόρμα". "Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί, είναι πολύ άδικο", είπε.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να συνεργαστεί με Πολιτείες για την επιβολή των δικών τους νομοθεσιών ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Οι «κούφιες» απειλές του Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε απειλήσει νωρίτερα ακόμα και να «βάλει λουκέτο» σε κάποιες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όταν το Twitter έβαλε σήμανση σε κάποια τουίτ του ότι πρέπει να ελεγχθεί το περιεχόμενο τους για το αν είναι αληθινό. Μάλιστα, οι απειλές εκφράστηκαν μέσω Twitter, το αγαπημένο «μέσο» του Τραμπ, το οποίο και – εν αγνοία του – τον βοήθησε να εκλεγεί Πρόεδρος εξ αρχής.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς σε νομικά ζητήματα, που επικαλείται σε ανάλυσή του το CNN, οι επιλογές του Πλανητάρχη είναι πάρα πολύ περιορισμένες όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων.

Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο Τραμπ είναι να πιέσει για νέα νομοθεσία που θα αναγκάζει τους βουλευτές να μηνύσουν τις εταιρείες, γεγονός βέβαια που σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι αγωγές θα ευοδωθούν.

Ο Τραμπ επέλεξε την πιο προφανή δράση, να προσπαθήσει να γίνουν αλλαγές στο νόμο που ορίζει τη λειτουργία των επικοινωνιών, ο οποίος καλύπτει τις τεχνολογικές πλατφόρμες από μία σειρά ευθυνών για το περιεχόμενό τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν πιέσει παλαιότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και ομάδες Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ωστόσο για να γίνει η αλλαγή θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να δράσει μόνη της. Και ένας νέος νόμος, που θα διευκρινίζει το πώς πρέπει οι τεχνολογικές εταιρείες να επιτηρούν τις πλατφόρμες τους είναι πολύ πιθανό να εγείρει θέματα συνταγματικότητας.

«Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει το σκεπτικό του Τραμπ: ότι το Σύνταγμα τον καθιστά Βασιλιά. Όμως, αυτό δεν ισχύει», λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Βλάντεκ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν.

Αλλοι τρόποι πίεσης

Επίσης, ο Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει υπηρεσίες, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) για να αναλάβουν δράσεις κατά των κοινωνικών δικτύων. Όμως, οι εν λόγω ανεξάρτητες υπηρεσίες έχουν και στο παρελθόν αρνηθεί εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να αναλάβουν δράση που θα τους τοποθετήσει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η FCC εξ άλλου αφορά στις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές διαδικτύου, οπότε ούτως ή άλλως δεν έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες για το Twitter και το Facebook. Και παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του FCC έχει καλή σχέση με τον Τραμπ, δύσκολα θα κάνει κάτι που θα διακινδυνεύσει την ανεξαρτησία της Επιτροπής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να «παρενοχλήσει» τα κοινωνικά δίκτυα πιέζοντας την FCC να τους αρνηθεί άδειες για νέες δραστηριότητες, όπως το δορυφορικό ίντερνετ και το ασύρματο φάσμα. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, δε θα επηρεαστούν οι βασικές λειτουργίες των τεχνολογικών κολοσσών.

Οι ανεξάρτητες Επιτροπές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αντιμονοπωλιακούς ελέγχους, ένα θέμα που ταλανίζει τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων εδώ και χρόνια. Όμως, οποιαδήποτε δράση υπόκειται σε νομική επικύρωση και οι διαδικασίες αυτές χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Σε αντίθεση, όμως, με τις ανεξάρτητες αρχές, υπάρχει και το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο υπουργός, Γουίλιαμ Μπαρ, θα μπορούσε να «κυνηγήσει», σύμφωνα με ειδικούς τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Ήδη το υπουργείο κάνει μία ευρεία έρευνα για τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς και αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Google. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο καλοκαίρι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal αποκάλυπτε σε ρεπορτάζ της ότι ο Τραμπ σκέφτεται να φτιάξει μία Επιτροπή στο Λευκό Οίκο για να μελετήσει αν υπάρχει μεροληψία στα μέσα, γεγονός που στην πραγματικότητα δείχνει πόσο λίγες είναι οι επιλογές του Προέδρου.

Βέβαια, παρά τους περιορισμούς, η ένταση μεταξύ του Λευκού Οίκου και των κοινωνικών δικτύων μπορεί να εκληφθεί ως απειλή για τις εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί το Twitter δεν ρίχνει τον λογαριασμό του Τραμπ;
Γιατί το Twitter δεν ρίχνει τον λογαριασμό του Τραμπ;
Διευκρινίσεις για την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά στις πολιτικές προσωπικότητες έκανε το Twitter, μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από την Καμάλα Χάρις, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Γιατί το Twitter δεν ρίχνει τον λογαριασμό του Τραμπ;
Twitter: Ετοιμάζει μαζικές διαγραφές χρηστών
Twitter: Ετοιμάζει μαζικές διαγραφές χρηστών
Το Twitter θα αρχίσει να διαγράφει τους λογαριασμούς χρηστών που έχουν παραμείνει αδρανείς για πάνω από έξι μήνες, εκτός και αν κάνουν χρήση πριν την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Δεκεμβρίου.
Twitter: Ετοιμάζει μαζικές διαγραφές χρηστών
Twitter: «Πάγος» στο σχέδιο για μαζική διαγραφή χρηστών
Twitter: «Πάγος» στο σχέδιο για μαζική διαγραφή χρηστών
Το Twitter ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» τα σχέδιά του για τη μαζική διαγραφή όλων των αδρανών λογαριασμών που δεν έχουν κινηθεί για τουλάχιστον έξι μήνες, μετά τις έντονες αντιδράσεις.
Twitter: «Πάγος» στο σχέδιο για μαζική διαγραφή χρηστών
Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα
Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα
Από αγαπημένο μέσο του Τραμπ, έφτασε να εξοργίσει τον Πλανητάρχη. «Εμπόλεμη κατάσταση» ανάμεσα στην κολοσσιαία τεχνολογική εταιρεία και το Λευκό Οίκο.
Το Twitter βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα