Πώς τα κοινωνικά δίκτυα γεμίζουν πλατείες

Πρόσφατη πορεία στη Νέα Υόρκη κατά της αστυνομικής βίας / AP Images

Όσοι συμμετέχουν σε πορείες τα τελευταία χρόνια, συμφωνούν σε μία κοινή διαπίστωση: είναι πολύ εύκολο πλέον να διοργανώσεις μία διαδήλωση.

Αυτό συμβαίνει, επειδή οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν διάφορα τεχνολογικά εργαλεία για να οργανώσουν πορείες, να καταγράψουν την αστυνομική βία και να επικοινωνήσουν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μεταξύ τους.

Το WhatsApp, το Signal και το Telegram χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που δεν μπορεί να υποκλαπούν. Οι εφαρμογές αυτές, σε συνδυασμό με άλλες για να ακούει κανείς τους ασυρμάτους της αστυνομίας και να καταγράφει βίντεο, είναι πλέον ιδιαιτέρως δημοφιλείς.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το κλειδί είναι η ευκολία και η πρόσβαση. «Το να μπορείς να έρθεις σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους αποτελεί το βασικό κριτήριο για το ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιούν», υποστηρίζει ο Στηβ Τζόουνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και ερευνητής μέσων ενημέρωσης, που μελετά την τεχνολογία επικοινωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι το Twitter, το Facebook και το Instagram που ανήκει στο Facebook παραμένουν ο ευκολότερος τρόπος για να οργανώσει κανείς μία μεγάλη διαδήλωση. Τα εργαλεία που προσφέρει το Facebook είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή, παρά την κριτική που έχει δεχτεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ και, ειδικά, αυτή που άφηνε να εννοηθεί ότι οι διαδηλωτές θα πυροβολούνται.

Πριν από μισό αιώνα, όταν γίνονταν οι διαδηλώσεις για τα αστικά δικαιώματα, ήταν σχεδόν αδύνατο να μάθει κανείς τι γίνεται κατά τη διάρκεια μίας πορείας, εξήγησε ο Τζόουνς, προσθέτοντας ότι υπήρχαν απλώς φήμες. Τώρα όλοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με όλους».

Πολλοί διαδηλωτές χρησιμοποιούν το live του Instagram για να δουν τι συμβαίνει στις διαδηλώσεις, ειδικά όταν οι διαδηλωτές που βρίσκονται στο τέλος της πορείας δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τι συμβαίνει μπροστά. Όπως εξηγεί διαδηλώτρια, σε πρόσφατη πορεία για τον Τζορτζ Φλόιντ, «φάνηκε ότι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν σε αστυνομικούς, οι οποίοι έριχναν δακρυγόνα, όμως χρησιμοποιώντας το live του Instagram διαπίστωσε ότι αυτό δεν ίσχυε τελικά».

Πολλοί διοργανωτές χρησιμοποιούν επίσης το Telegram, μία εφαρμογή για ανταλλαγή μηνυμάτων σε ανθρώπους ταυτόχρονα, δημιουργώντας κανάλια για συγκεκριμένες πόλεις, ώστε οι χρήστες να ενημερώνονται διαρκώς για τις ώρες, τις τοποθεσίες, αλλά και τις εξελίξεις, όταν για παράδειγμα η αστυνομία κάνει συλλήψεις ή καταστολή. Ένα κανάλι του Telegram για τη Νέα Υόρκη είχε 300 χρήστες την προηγούμενη Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή είχε αποκτήσει πάνω από 2.500 συμμετέχοντες.

Πολλοί νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν και το Snapchat για την οργάνωση διαδηλώσεων, όμως η εφαρμογή αυτή έχει ένα πρόβλημα: Δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για την ακρίβεια των πληροφοριών, έχει τύχει να υπάρχει ανάρτηση για ματαίωση πορείας, κάτι που τελικά δεν ίσχυε.

Η ευκολία με την οποία κανείς τραβάει και ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο έχει καταστήσει ιδιαιτέρως απλή την εξάπλωση ενός βίντεο με πράξεις βίας. Στην περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ, ένα έξυπνο κινητό έκανε τη δουλειά της μετάδοσης της πληροφορίας για τη δολοφονία του άντρα από έναν αστυνομικό, γεγονός που έχει προκαλέσει και το μπαράζ των διαμαρτυριών.

Την ίδια δουλειά κάνει και το Signal, που έχει γίνει επίσης πολύ δημοφιλές, ενώ την ίδια ώρα εφαρμογές όπως το Police Scanner και το 5-0 Police Scanner δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες στις ΗΠΑ να παρακολουθούν τους ασυρμάτους της αστυνομίας – κάτι που όμως είναι παράνομο σε κάποιες Πολιτείες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι πολύ δημοφιλείς το τελευταίο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ