fbpxΟ Μπιλ Γκέιτς, ο COVID 19 και τα τσιπάκια | Economistas.gr
Skip to main content

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο COVID 19 και τα τσιπάκια

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο COVID 19 και τα τσιπάκια

Το 2015, ανυποψίαστος ο Μπιλ Γκέιτς ανέβηκε στη σκηνή του συνεδρίου TED στο Βανκούβερ και έκανε μία δυσοίωνη πρόβλεψη. «Αν υπάρξει κάτι να σκοτώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πιθανότατα θα είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός και όχι κάποιος πόλεμος», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

Τα λόγια του αυτά μεταδόθηκαν από αρκετά ΜΜΕ, όμως κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Τώρα, όμως, το συγκεκριμένο βίντεο έχει πάνω από 60 εκατομμύρια θεάσεις και οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν για ποιο λόγο ο Μπιλ Γκέιτς είπε αυτά που είπε.

Κάποιοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι ηγείται της παγκόσμιας ελίτ. Άλλοι ότι είναι ηγετική φυσιογνωμία της προσπάθειας για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, καθώς επίσης και ότι προσπαθεί να φυτέψει τσιπάκια στους ανθρώπους…

«Υπάρχουν άπειρες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον Μπιλ Γκέιτς», υποστηρίζει στο BBC ο Ρόρι Σμιθ, που εργάζεται στο δίκτυο, First Draft News, που ελέγχει για «ψεύτικες ειδήσεις», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία προσωπικότητα που επιλέγουν πολλοί για θεωρίες συνομωσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή πάντα τον απασχολούσε το θέμα της δημόσιας υγείας.

Οι θεωρίες συνωμοσίες γύρω από τον Μπιλ Γκέιτς

Θεωρίες που ψευδώς κατηγορούν τον Μπιλ Γκέιτς για τον κορωνοϊό έχουν εμφανιστεί πάνω από 1,2 εκατομμύρια φορές στην τηλεόραση ή στα κοινωνικά δίκτυο από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα των New York Times και του Zignal Labs.

Τα περισσότερα εμφανίζονται στο Facebook κάνοντας εκατομμύρια «κοινοποιήσεις» κάθε φορά. Ένα φιλικό μέσο προς τα fake news έχει αρχίσει να γίνεται και το site TikTok.

Η αρμόδια ομάδα του BBC έχει ξεχωρίσει μία σειρά από θεωρίες συνομωσίας που αφορούν τον Γκέιτς.

Μεταξύ τους, ότι το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έκανε δοκιμές εμβολίων σε παιδιά στην Αφρική και την Ινδία, χιλιάδες εκ των οποίων πέθαναν ή είχαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους. Υπάρχει, μάλιστα, και ανάρτηση που υποστηρίζει ότι ο Μπιλ Γκέιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ινδία – κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Επίσης, κατηγορείται ότι διακινεί ένα εμβόλιο για τον τέτανο στην Κένυα, το οποίο περιλαμβάνει φάρμακα άμβλωσης.

Ένα βίντεο υποστηρίζει τη θεωρία της μείωσης του πληθυσμού με εμβόλια και αμβλώσεις, ενώ συνδέει τον Μπιλ Γκέιτς και με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Αυτό το απίθανο βίντεο έχει κοινοποιηθεί 6.500 φορές και έχει παίξει πάνω από 200.000 φορές.

Τέλος, υπάρχει και το βίντεο που κατηγορεί τον Γκέιτς ότι θέλει να βάλει τσιπάκια στους ανθρώπους, το οποίο έχει πάνω από 2 εκατ. θεάσεις στο YouTube.

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο αγαπημένος των θεωριών συνωμοσίας

Και γεννάται το ερώτημα: Πώς ο ιδρυτής της Microsoft, που έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης της δικής του και της συζύγου του για τα συστήματα υγείας έγινε ο αγαπημένος των θεωριών συνωμοσίας του Covid 19;

Ο Καθηγητής Τζόζεφ Ουσίνσκι, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και συγγραφέας βιβλίων για θεωρίες συνωμοσίας, πιστεύει ότι ο λόγος είναι πολύ απλός: επειδή είναι πλούσιος και διάσημος. Όπως εξηγεί, οι θεωρίες συνωμοσίας ουσιαστικά κατηγορούν ισχυρούς ανθρώπους για απίστευτα εγκλήματα. Ουσιαστικά, οι θεωρίες είναι οι ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι τα ονόματα. «Πριν τον Μπιλ Γκέιτς ήταν ο Τζορτζ Σόρος, πιο πριν οι αδερφοί Κοχ, οι Ρόθτσιλντ και οι Ροκφέλλερ», τονίζει.

Οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίες ξεχνιούνται γρήγορα. Όμως, αυτές που αφορούν σημαντικά θέματα, μένουν. Πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών και το 44% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι όντως ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να χρησιμοποιήσει τον Covid-19 για να φυτέψει τσιπάκια στους ανθρώπους.

Και παρότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πηγή των θεωριών, το διαδίκτυο διευκόλυνε σημαντικά τη διάδοσή τους. Επίσης, είναι πιο εύκολο να διαδοθεί μία θεωρία συνωμοσίας κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι είναι ψυχικά πιο ευάλωτοι.

Για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται ένα και μόνο πράγμα: η προσφυγή του ατόμου στη λογική σκέψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχωρεί από τη λίστα των πλουσιότερων στον κόσμο ο Μπιλ Γκέιτς
Υποχωρεί από τη λίστα των πλουσιότερων στον κόσμο ο Μπιλ Γκέιτς
Ο συνιδρυτής της Microsoft και γνωστός φιλάνθρωπος, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την προσωπική του περιουσία στο ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το οποίο αυξάνει διαρκώς τη δράση του εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα με την πανδημία, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υποχωρεί από τη λίστα των πλουσιότερων στον κόσμο ο Μπιλ Γκέιτς
Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει
Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει
Η αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων του κορωνοϊού που ακολουθεί η Κίνα εδώ και τρία χρόνια με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έχει επιβαρύνει δραματικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.
Χωρίς αποτελεσματικά εμβόλια, η Κινεζική οικονομία θα υποφέρει
Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές
Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές
Ο αριθμός των Βρετανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 20% από το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει προοδευτικό φόρο στον πλούτο για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισότητα, λόγω της ανόδου του κόστους διαβίωσης.
Φόρο στον ακραίο… πλούτο ζητούν Βρετανοί ακτιβιστές
Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες
Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες
Όπως οι περισσότερες – αν όχι όλες – χώρες του κόσμου, έτσι και η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, καθώς σιγά σιγά βγαίνει από την πανδημία του κορονοϊού και προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη.
Το Πεκίνο δίνει βοήθεια 6 δολαρίων (!) στους πολίτες
Τι προβλέπει για το μέλλον ο Μπιλ Γκέιτς
Τι προβλέπει για το μέλλον ο Μπιλ Γκέιτς
Μία ανοιχτή επιστολή επτά σελίδων έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπιλ Γκέιτς γράφοντας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και το τι σημαίνει για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Τι προβλέπει για το μέλλον ο Μπιλ Γκέιτς