Στο στόχαστρο της Κομισιόν (ξανά) η Apple

Φωτο: Shutterstock

Έρευνα ξεκινούν οι Ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές για το App Store και το Apple Pay system της Apple, μετά από αγωγές που κατέθεσαν ανταγωνίστριες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, δύο εταιρείες, η Spotify και η Rakuten καταγγέλλουν ότι ο τεχνολογικός κολοσσός παραβιάζει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως ισχυρίζονται, η Apple παρανομεί καθώς απαιτεί τη χρήση του δικού της αποκλειστικά συστήματος πληρωμής για την πρόσβαση σε μουσική και βιβλία, ενώ εμποδίζει τις εφαρμογές που ενημερώνουν τους χρήστες για την αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων φθηνότερα από άλλες εφαρμογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple χρεώνει τους κατασκευαστές εφαρμογών προμήθεια 30% σε όλες τις αγορές που γίνονται μέσω του συστήματος των εφαρμογών της.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού ίσως βλάπτουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μεγαλύτερη γκάμα επιλογών και χαμηλότερες τιμές.

Από μία προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι οι ανταγωνιστές της Apple πέρασαν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές ή υποχρεώθηκαν να καταργήσουν μία και καλή το σύστημα αγορών μέσα στις εφαρμογές.

Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος, Μαργκέτε Βεστάγκερ, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι η Apple φαίνεται να έχει ένα ρόλο «τερματοφύλακα» όσον αφορά στη διανομή εφαρμογών και περιεχομένου στους χρήστες iPhone και iPad.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική της Apple δε στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στις αγορές όπου η Apple ανταγωνίζεται με κατασκευαστές εφαρμογών, όπως για παράδειγμα στην υπηρεσία streaming μουσικής ή στο Apple Books», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η αγωγή της Spotify κατατέθηκε το Μάρτιο του 2019, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι η Apple φέρνει τους ανταγωνιστές σε μία άδικη θέση, απαιτώντας από αυτούς να πληρώνουν προμήθεια 30%.

Η Rakuten, μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών αγορών της Ιαπωνίας, κατέθεσε παρόμοια αγωγή ενάντια στην αμερικανική εταιρεία το Μάρτιο του 2020, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανικός κολοσσός βλάπτει τον ανταγωνισμό όταν αναγκάζεται να πληρώσει προμήθεια 30% στην Apple για τα ηλεκτρονικά βιβλία που πωλούνται μέσω του App Store.

Η δεύτερη αντιμονοπωλιακή έρευνα αφορά στην πολιτική της Apple για τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ανησυχεί ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις του Apple Pay για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες της Apple «ίσως διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και περιορίζουν τις επιλογές και τις καινοτομίες».

Πάντως, σε απάντησή της η Apple υποστηρίζει ότι είναι «απογοητευτικό» να μαθαίνει για τις «αβάσιμες καταγγελίες ελάχιστων εταιρειών που απλά δε θέλουν να παίζουν με τους ίδιους κανόνες όπως όλες οι άλλες».

ΣΧΕΤΙΚΑ