Για όλα φταίει… ο Σόρος

AP Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται για ακόμα μία φορά στην ιστορία τους σε αναταραχή και οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν, φυσικά, φουντώσει. Αγαπημένο θύμα; Όπως πάντα ο Τζορτζ Σόρος.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος βρίσκεται ακόμα μία φορά στο στόχαστρο όλων όσοι κατασκευάζουν θεωρίες συνωμοσίας και τις διακινούν, με ιδιαίτερη ευκολία πια, στο διαδίκτυο. Τώρα κατηγορούν το Σόρος ότι διοργανώνει και χρηματοδοτεί τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη και έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.

Οι εν λόγω θεωρίες διακινούνται από μεγάλο αριθμό πολιτών που ανήκουν στην άκρα δεξιά, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων γνωστών πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι ανεβάζουν τις σχετικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Οι εν λόγω αναρτήσεις συχνά συνοδεύονται και από διαφημιστικά ποστ, που πληρώνουν διάφορες συντηρητικές ομάδες, και καλούν τις αρχές «να ερευνήσουν τον Τζορτζ Σόρος για χρηματοδότηση ομάδων εγχώριας τρομοκρατίας και διαφθοράς εδώ και δεκαετίες».

Ο 89χρονος Σόρος έχει δωρίσει δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία σε διάφορες οργανώσεις που προωθούν φιλελεύθερους και αντι-απολυταρχικούς σκοπούς σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που τον έχει καταστήσει αγαπημένο στόχο όλων των ακροδεξιών. Ο Ουγγρο-αμερικανός που είναι και Εβραίος έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αντισημιτικών επιθέσεων και θεωριών συνομωσίας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, αυτά τα hoax πλέον διακινούνται με ιδιαίτερη ευκολία, λόγω του διαδικτύου.

Για παράδειγμα, στα τέλη Μαΐου, μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, τα αρνητικά σχόλια για τον Σόρος στο τουίτερ εκτοξεύθηκαν από τα 20.000 την ημέρα στα 500.000 την ημέρα, ενώ στο Facebook, οι αναφορές στο δισεκατομμυριούχο επενδυτή έφτασαν το Μάιο τις 68.746, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το Δεκέμβριο του 2018 με 38.326 αναφορές. Τότε κατηγορούσαν το Σόρος ότι έφερνε καραβάνια με παράνομους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νέο κύμα κατηγοριών για τον Τζορτζ Σόρος ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για το θάνατο του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικό. Οι επικρατούσες θεωρίες είναι οι εξής: ο Σόρος πληρώνει τους διαδηλωτές για να βγαίνουν στο δρόμο. Εννοείται φυσικά ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για πληρωμές από τον ίδιο ή κάποιο από τα ιδρύματά του. Όμως, η φήμη αυτή προέκυψε από το γεγονός ότι ο Σόρος έχει συχνά κατηγορηθεί ως υποκινητής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από απολυταρχικούς ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για δικτάτορες – σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η δεύτερη θεωρία λέει ότι ο Σόρος πληρώνει για να μεταφέρονται οι διαδηλωτές. Μάλιστα, κυκλοφορούν και ορισμένα λεωφορεία με το όνομά του, τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν προϊόν μοντάζ.

Σύμφωνα, πάντως, με ειδικούς, όπως γίνεται συνήθως, έτσι και τώρα, η διασπορά θεωριών συνομωσίας είναι μία «ενδιαφέρουσα» προσπάθεια για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το πραγματικό πρόβλημα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ρατσισμός, αλλά και η δυσαρέσκεια για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει πολλά θέματα, με κορυφαίο την αποτυχία της κυβέρνησής του να διαχειριστεί την κρίση του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ