Πώς Apple, Microsoft και Amazon έφτασαν να αξίζουν... σχεδόν 2 τρισ. δολάρια

Shutterstock

Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια είναι πάρα πολλά χρήματα. Είναι νούμερο που χρησιμοποιείται για το ύψος ενός πακέτου στήριξης μίας κυβέρνησης ή μίας κεντρικής τράπεζας, ακόμη και για το ΑΕΠ μίας μεγάλης χώρας. Όμως, υπάρχουν τρεις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, των οποίων η αξία ενδέχεται σύντομα να φτάσει σε αυτό το αστρονομικό ποσό.

Η Apple και η Microsoft αξίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1,6 τρισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Amazon έχει ήδη ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολάρια. Οι μετοχές και των τριών εταιρειών διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η αξία απέχει κατά μόλις 20% ή 25% από τα 2 τρισ. δολάρια. Και των τριών η χρηματιστηριακή αξία είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 2 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη χρονιά αν συνεχίσουν να παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη.

Σίγουρα, η Wall Street αγαπά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, τη Σάτια Ναντέλλα της Microsoft και τον πλουσιότερο άνθρωπο τον κόσμο, τον Τζεφ Μπέζος της Amazon. Οι εταιρείες αυτές ήταν που έδωσαν ώθηση στον τεχνολογικό δείκτη, Nasdaq, που έσπασε ακόμα και το φράγμα των 10.000 μονάδων στις 9 Ιουνίου, παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες για την πανδημία.

Η Apple καταγράφει σημαντικά κέρδη από τις πωλήσεις των iPhone, αλλά και τη μονάδα των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει το Apple Pay, το Apple Music και το the App Store, που αναπτύσσονται ταχύτατα.

Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, καταγράφει πολύ σημαντικές πωλήσεις και κέρδη από τις συνδρομές στα Office 365, ενώ η Amazon παραδίδει περισσότερα προϊόντα από ποτέ στους συνδρομητές, αλλά και σε όλους τους πελάτες που έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και η Microsoft, αλλά και η Amazon είναι ηγέτες στην αγορά cloud computing, με τις ιδιαίτερα επικερδείς μονάδες τους, την Azure και την AWS.

Αντίστοιχη είναι η αντιμετώπιση και των αναλυτών, αλλά και των χρηματιστών. Οι περισσότεροι προτείνουν στους επενδυτές τις μετοχές των τριών κολοσσών για «αγορά», παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες ότι οι τιμές τους έχουν ήδη παρουσιάσει πολύ μεγάλη άνοδο το τελευταίο διάστημα. Η Apple και η Microsoft ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 30% μέσα στο 2020, γεγονός που τις καθιστά από τις πιο κερδισμένες μετοχές της χρονιάς στο δείκτη Dow.

Από την άλλη, η Amazon είναι από τις κορυφαίες μετοχές σε αποδόσεις στο δείκτη, S&P 500, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο κατά 70% μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Επίσης, και οι τρεις εταιρείες κατάφεραν να αντισταθούν στην ύφεση που έφερε ο κορωνοϊός, παρά τους ενδεχόμενους φόβους για διακυμάνσεις στις τιμές, κάτι που θα φέρει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη χρηματιστηριακή τους αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ