Γιατί η Σίλικον Βάλεϊ επενδύει δισεκατομμύρια στην Ινδία

Ο Τζεφ Μπέζος φωτογραφίζεται με τη σύζυγό του μπροστά από το Ταζ Μαχάλ / AP Images

Από τις αρχές της χρονιάς, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ έχουν επενδύσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία. Η Amazon επένδυσε 1 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιανουάριο, το Facebook επένδυσε περίπου 6 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου και η Google δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να επενδύσει 10 δισ. δολάρια.

Αυτά είναι ένα μόνο μέρος από το επενδυτικό κύμα που σαρώνει φέτος τον τεχνολογικό τομέα στην Ινδία με δεκάδες δισ. δολάρια και τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το εύρος και το ύψος αυτών των επενδύσεων θα ήταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες όταν οι τεχνολογικές εταιρείες βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης με τις αρχές της Ινδίας και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι τους «έτρωγαν πόρτα» όταν επισκέπτονταν τη χώρα.

Έκτοτε όμως άλλαξαν πολλά. Ο κορωνοϊός σάρωσε την παγκόσμια οικονομία χτυπώντας σκληρά και την Ινδία. Ενώ οι διπλωματικές της εντάσεις με την Κίνα έχουν ρίξει βαριά σκιά πάνω στην τεχνολογία, καθώς βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τραμπ που επιχειρεί να υποβαθμίσει τις Κινεζικές εταιρείες.

Και παρότι η Ινδία πάντα ενδιέφερε τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, η μειωμένη τεχνολογική συνεργασία των αμερικανικών εταιρειών με την Κίνα, αλλά και οι νέες απειλές για τη θέση τους στο Χονγκ Κονγκ δίνουν νέα διάσταση και σημασία στην ινδική αγορά.

Ωστόσο, το κύμα των επενδύσεων δίνει ιδιαίτερη αξία και σε κάτι που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια: η ψηφιακή οικονομία της Ινδίας, με περισσότερα από 700 εκατ. χρήστες του Ίντερνετ και άλλοι μισό δισεκατομμύριο να έρχεται, είναι μία τεράστια αγορά που απλά δεν μπορεί να αγνοήσει η Σίλικον Βάλεϊ.

Η Σίλικον Βάλεϊ είναι εκτοπισμένη από την Κινέζικη αγορά εδώ και χρόνια, κυρίως εξ αιτίας της τεράστιας λογοκρισίας που υπάρχει στη χώρα που έχτισε το Great Firewall. Επίσης, ο αμφιλεγόμενος νόμος για την ασφάλεια που επιβλήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, όπου η Google και το Facebook λειτουργούν κανονικά, ενδέχεται να ωθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες στην έξοδο.

Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει απεριόριστες δυνατότητες στις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ελέγχουν τις τεχνολογικές εταιρείες, ακόμη και να τις υποχρεώνουν να κατεβάζουν αναρτήσεις, οι οποίες απειλούν την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Το Facebook, η Google και το Twitter έχουν ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν να μοιράζονται δεδομένα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, ενώ το TikTok ήδη αποχώρησε από την πόλη.

Ταυτόχρονα, η δυσπιστία των ΗΠΑ για τις Κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες αυξάνονται διαρκώς. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα και όπλα για να σταματήσει την εξάπλωση της Huawei στην παγκόσμια αγορά 5G, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να βγάλει εκτός αγοράς και την πλατφόρμα, TikTok.

Αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα έφερνε ακόμα πιο κοντά τις ΗΠΑ με την Ινδία. Τον περασμένο μήνα, η Ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε το TikTok και δεκάδες άλλες Κινεζικές εφαρμογές, μετά τις συγκρούσεις στρατιωτών της με Κινέζους στα σύνορα, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 Ινδοί στρατιώτες και να αυξηθούν οι φωνές που ζητούν μποϊκοτάζ των Κινεζικών προϊόντων.

Παρότι, λοιπόν, η τεχνολογική σχέση μεταξύ Ινδίας και Κίνας είναι βαθιά – τα Κινεζικά έξυπνα τηλέφωνα κυριαρχούν στην Ινδική αγορά – οι εντάσεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν τους δεσμούς της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εις βάρος προφανώς του Πεκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ