Ο Λίβανος ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν την έκρηξη

Από τις χθεσινές συγκρούσεις στον Λίβανο / Φωτογραφία: AP Images

Η τεράστια καταστροφή στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, είναι βέβαιο ότι θα βυθίσει την οικονομία σε ακόμα πιο βαθιά κρίση προς ένα επικίνδυνο άγνωστό μέλλον.

Την περασμένη Τρίτη, μία τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πόλης είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες, ενώ φυσικά ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξάνεται όσο συνεχίζονται οι έρευνες.

Όπως τονίζουν ειδικοί αναλυτές, η έκρηξη που κατέστρεψε σχεδόν τη μισή Βηρυτό και άφησε άστεγους τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους, δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη χώρα.

Πέρυσι, κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να εκτοξευθεί και να ακολουθήσουν τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ακόμα και πριν να ξεσπάσει η πανδημία του COVID, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι ο λαός του Λιβάνου θα ζούσε σε ποσοστό 45% κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020.

«Είχαμε μία οικονομική κρίση, μία δημοσιονομική κρίση, μία υγειονομική κρίση και τώρα ήρθε και αυτή η τρομερή έκρηξη», είπε η Ταμάρα Αλριφάι, εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές και οι Αραβικές χώρες έστειλαν βοήθεια στο Λίβανο για να διαχειριστεί την κρίση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να δίνουν δάνεια σε δολάρια με μηδενικό επιτόκιο και αποπληρωμή σε πέντε χρόνια ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες και να χτιστούν ξανά οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δε δείχνουν να είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί η χώρα από τα συντρίμμια, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια ίσως να μη φτάσει ποτέ σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και της κακής διαχείρισης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε στις τελευταίες εκτιμήσεις του ότι η οικονομία της χώρας – που πλήττεται από τις υψηλές τιμές τροφίμων, την κατάρρευση του νομίσματος και την πανδημία – θα συρρικνωνόταν κατά 12% φέτος. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλότερο από τη μέση πτώση κατά 4,7% που το Ταμείο προβλέπει για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η οικονομία χρεοκόπησε καθώς δεν πληρώθηκε ένα ομόλογο, ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Moody's υποβάθμισε τη χώρα στη χειρότερη κατηγορία, εκεί που βρίσκεται και η Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθούσε να λάβει ένα δάνειο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, όμως οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον περασμένο μήνα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κάλεσε σε «εθνική ενότητα» ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και ανακοίνωσε ότι το Ταμείο «εξερευνά όλους τους πιθανούς τρόπους για να στηρίξει το λαό του Λιβάνου».

Η έκρηξη στη Βηρυτό απλά θα επιδεινώσει δραματικά την οικονομική κατάσταση σε μία πόλη που έχει κηρυχθεί «σε κατάσταση καταστροφής». Το λιμάνι, το οποίο έχει ουσιαστικά «σβηστεί από το χάρτη» είναι βασικός εμπορικός κόμβος της χώρας και το 60% των εισαγωγών του Λιβάνου περνούν από κει.

Τέλος, τεράστιο πλήγμα έχει δεχτεί λόγω της πανδημίας και ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ