Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας

Φωτογραφία: Shutterstock

Παρότι το πρώην βασιλικό ζεύγος, ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, έχουν πολλές φορές συμμετάσχει σε οργανισμούς κατά του ρατσισμού και έχουν μιλήσει ανοιχτά για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκπροσωπούν τη μοναρχία δεν έχουν ποτέ μιλήσει δημόσια για το θέμα.

Βέβαια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, αυτό δεν είναι έκπληξη, καθώς και παλαιότερα η βασιλική οικογένεια είχε κατηγορηθεί ότι κάνει τα στραβά μάτια – και σε κάποιες περιπτώσεις στήριξε – το ρατσισμό στα πρώτα χρόνια της μοναρχίας.

Κατ’ αρχάς, η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι είχε σχέσεις με το εμπόριο σκλάβων το 15ο αιώνα, ενώ η τωρινή Βασίλισσας, η Ελισάβετ ΙΙ, ποτέ δεν αναγνώρισε δημόσια τις δράσεις των προγόνων της, ούτε έχει ζητήσει συγγνώμη για το ρατσιστικό παρελθόν την μοναρχίας.

Ωστόσο, κάποια μέλη της Βασιλικής οικογένειας έχουν οι ίδιοι αναλάβει την ευθύνη της συμπεριφοράς τους. Το 2005, ο 20χρονος τότε Πρίγκηπας Χάρι εξόργισε το κοινό και τους πολιτικούς καθώς φόρεσε μία στολή Ναζί σε Αποκριάτικο πάρτι. Τότε ζήτησε συγγνώμη, την οποία επανέλαβε και τέσσερα χρόνια μετά.

Το 2017, η Πριγκίπισσα Μισέλ του Κεντ ζήτησε δημόσια συγγνώμη, καθώς κατηγορήθηκε ότι φορούσε μία ρατσιστική καρφίτσα σε γεύμα με τη Μέγκαν Μαρκλ.

Ενώ ο σύζυγος της Βασίλισσας, ο Δούκας του Εδιμβούργου, είναι γνωστός για την «περίεργη» αίσθηση του χιούμορ και πολλές φορές έχει κάνει σχόλια σε επίσημες εκδηλώσεις, τα οποία ήταν ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα.

Για παράδειγμα, είχε πει στον Πρόεδρο της Νιγηρίας ότι «ετοιμάζεται για ύπνο» επειδή φορούσε την παραδοσιακή φορεσιά της χώρας του που έμοιαζε με νυχτικό, ενώ σε επίσκεψη στην Κίνα το 1986, είπε σ Βρετανό φοιτητή ότι αν μείνει κι άλλο στη χώρα «θα επιστρέψει με σχιστά μάτια».

Εν τω μεταξύ, η Βασίλισσα δεν αναγνώρισε ποτέ το εμπόριο σκλάβων των προγόνων τους πριν από πέντε αιώνες, ωστόσο ο Πρίγκιπας Κάρολος έχει μιλήσει για «τη φρικτή αγριότητα του δουλεμπορίου, και τα απίστευτα δεινά που προκάλεσε», κάτι που η Βασίλισσα δε σχολίασε ποτέ.

Ειδικοί παρατηρούν ότι η βρετανική μοναρχία ήταν τόσο στενά δεμένη με το δουλεμπόριο των προηγούμενων αιώνων, που τα σχόλια του Καρόλου δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να αναπληρώσουν τα λάθη του παρελθόντος. Πέραν του ότι δεν είναι το ίδιο να ζητά συγγνώμη ο γιος της Βασίλισσας αντί για την ίδια.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν ιστορικοί, ακόμη και η Εκκλησία της Αγγλίας, επικεφαλής της οποίας είναι η Βασίλισσα, είχε ενεργό ρόλο στο δουλεμπόριο.

Επίσης, ειδικοί τονίζουν ότι η ίδια η μοναρχία είναι ένα παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα μονάρχης που δεν ήταν λευκός. Άλλωστε, ο τρόπος που γίνεται η διαδοχή, στο πρωτότοκο παιδί του Βασιλιά, διασφαλίζει και τη συνέχιση της φυλής.

Αυτό θα μπορούσε ίσως να αλλάξει στις επόμενες γενιές – αν, για παράδειγμα, ο Πρίγκηπας Τζορτζ παντρευόταν κάποια που δεν είχε λευκή και φυσικά έκανε παιδιά μικτής φυλής που θα τον διαδέχονταν στο θρόνο.

Η Μέγκαν Μαρκλ είναι το πρώτο μέλος της βρετανικής Βασιλικής οικογένειας που είναι μιγάδα, ωστόσο κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι και η σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου ΙΙΙ, η Σαρλότ, ήταν επίσης από μικτή φυλή, καθώς ήταν απόγονος μάι Πορτογαλικής οικογένειας με ρίζες στην Αφρική. Όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι αυτό ισχύει.

Πάντως, πλέον μοιάζει απίθανο η Βασίλισσα Ελισάβετ να ζητήσει ποτέ συγγνώμη για το ρατσιστικό παρελθόν της βασιλείας στη Βρετανία, δεδομένου ότι έχει ήδη περάσει σχεδόν επτά δεκαετίες στο θρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ