fbpxΤο εμβόλιο δε θα θεραπεύσει την παγκόσμια οικονομία | Economistas.gr
Skip to main content

Το εμβόλιο δε θα θεραπεύσει την παγκόσμια οικονομία

Το εμβόλιο δε θα θεραπεύσει την παγκόσμια οικονομία
Φωτογραφία: Shutterstock

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε τις Πολιτείες να είναι έτοιμες για να διανείμουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Η φαρμακευτική Pfizer εκτιμά ότι έχει αρκετά δεδομένα για να ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή έγκριση για το εμβόλιο που ετοιμάζει τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι απίθανο – αν όχι αδύνατο – να είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, τρία εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη φάση δοκιμών και είναι πολύ πιθανό ένα από αυτά να αποδειχτεί αποτελεσματικό μέσα στους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, οι φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν μάχη με το χρόνο για να αναπτύξουν και μία αποτελεσματική θεραπεία.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNN, το τελευταίο διάστημα το εμβόλιο παρουσιάζεται ως η «μαγική λύση» που θα δώσει τη δυνατότητα στην παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει δυναμικά στην ανάπτυξη. Όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δείχνουν ότι η ανάκαμψη ίσως έρθει με πολύ αργούς ρυθμούς: κατά βάση τα εμβόλια ποτέ δεν είναι 100% αποτελεσματικά και, σε γενικές γραμμές, υπάρχει περιορισμένος αριθμός δόσεων για διανομή. Και ακόμα και αν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, αρκετοί άνθρωποι ίσως επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.

Ο Νιλ Σέρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, έγραψε πρόσφατα σε υπόμνημά του ότι υπάρχει ένα φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων για τις οικονομίες από τη στιγμή που το εμβόλιο θα λάβει έγκριση των αρμόδιων αρχών. Και, όπως είπε, θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι το εμβόλιο θα αλλάξει άρδην τις προοπτικές της οικονομίας για την επόμενη χρονιά.

Το πρώτο πρόβλημα είναι το ίδιο το εμβόλιο: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προτιμούσε να έχει ένα εμβόλιο που να είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον στο 70% των περιπτώσεων, όμως όσον αφορά τον Covid 19, το όριο έχει τεθεί στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο ανθρώπους που θα εμβολιάζεται θα έχει και πάλι τον κίνδυνο να κολλήσει, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα εργάζεται και θα ξοδεύει χρήματα για την περίθαλψή του: ο ίδιος ή το ασφαλιστικό του ταμείο.

Η προσφορά του εμβολίου είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας: Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα και τις εκτιμήσεις των ειδικών, έως το τέλος του έτους είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα 1 δισεκατομμύριο εμβόλια έως το τέλος της χρονιάς και άλλα 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2021. Τα νούμερα αυτά προϋποθέτουν την έγκριση αρκετών εμβολίων από εταιρείες, διαφορετικά η προσφορά δεν μπορεί να είναι τόσο υψηλή. Επίσης, θα χρειαστούν ειδικές βελόνες και σύριγγες, κάτι που οι χώρες δε διαθέτουν σε επάρκεια. Ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αναμένει μεγάλης κλίμακας εμβολιασμούς πριν τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο. Από έρευνα της Deutsche Bank προκύπτει ότι μόλις το 61% των Γάλλων είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ το ποσοστό ενισχύεται στο 70% με 75% όσον αφορά στους Γερμανούς, του Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Στην Ευρώπη, όνο ο μισός πληθυσμός συμφωνεί ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή», σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις οικονομίες
Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις οικονομίες
Αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, ταξιδεύουν, τρώνε, ψωνίζουν και διασκεδάζουν. Καταστροφή της εστίασης.
Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις οικονομίες
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι προσδοκίες και η απότομη προσγείωση
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι προσδοκίες και η απότομη προσγείωση
Τα προβλήματα παράδοσης ενόχλησαν τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να μην ασκήσουν την πρώτη option παραγγελίας ακόμη 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της J&J 
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι προσδοκίες και η απότομη προσγείωση
AstraZeneca: Οι αναταράξεις ενός εμβολίου που έσωσε τον κόσμο
AstraZeneca: Οι αναταράξεις ενός εμβολίου που έσωσε τον κόσμο
Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι τέλειο, το ίδιο όμως ισχύει και με όλα τα άλλα. Παρόλα αυτά, η προσοχή όλων είναι διαρκώς στραμμένη στο AstraZeneca.
AstraZeneca: Οι αναταράξεις ενός εμβολίου που έσωσε τον κόσμο
Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ
Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ
Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη του 2022, ωστόσο η ανθρωπότητα και η παγκόσμια οικονομία δεν έχουν «γλυτώσει» ακόμα από το 2020.
Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ