Κλιματική αλλαγή: Η «πληγή» της κτηνοτροφίας

Φάρμα με αγελάδες στη Γαλλία / AP Images

Οι αγελάδες, τα γουρούνια και τα άλλα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες της Ευρώπης παράγουν πολύ περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις συνέπειες της τροφής τους, σύμφωνα με ανάλυση της Greenpeace.

Η αύξηση στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη κατά την προηγούμενη δεκαετία έχει καταστήσει την κτηνοτροφία πολύ μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης, ωστόσο παρότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα και προωθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις μεταφορές, οι πρωτοβουλίες για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας δεν έχουν προχωρήσει αρκετά.

Το 2018 – την τελευταία χρονιά που διαθέτουμε ακριβή στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ – η κτηνοτροφία στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας) ευθύνεται για την εκπομπή 502 εκατ. τόνων διοξειδίου άνθρακα στην ατμόσφαιρα το χρόνο. Όσον αφορά στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, εξέπεμψαν το 2018 τουλάχιστον 656 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, αν μετρηθούν και οι έμμεσες εκπομπές άνθρακα – χρησιμοποιώντας έγκυρες μεθόδους μέτρησης, για παράδειγμα, της αποψίλωσης δασών για την κτηνοτροφία – τότε οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται στα 704 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Greenpeace.

Την περίοδο από το 2007 έως το 2018, η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 9,5%, το οποίο, σύμφωνα με την Greenpeace, μεταφράζεται σε αύξηση στις ετήσιες εκπομπές άνθρακα κατά 6% ή περίπου 39 εκατομμύρια τόνους. Αυτό ουσιαστικά αντιστοιχεί στην κυκλοφορία 8,4 νέων αυτοκινήτων στους δρόμους κάθε χρόνο.

Αν η άνοδος αυτή συνεχιστεί, τότε η ΕΕ δεν έχει και πολλές πιθανότητες να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της να μειώσεις τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα ποσοστά που ορίζονται από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ενίσχυσε τους στόχους της για την μείωση των εκπομπών στο 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» και εν όψει των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Greenpeace, αν μειωθεί στο μισό η κτηνοτροφία, τότε θα μειωθούν μέσα σε ένα χρόνο οι εκπομπές άνθρακα κατά 250 εκατ. τόνους, όσο δηλαδή εκπέμπουν οι 11 μικρότερες χώρες της ΕΕ συνολικά.

Η Greenpeace καλεί την ΕΕ να σταματήσει τις επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετά και την «Πράσινη Συμφωνία». Κάτι τέτοιο όμως θα δημιουργούσε τεράστιες αντιδράσεις και από τους κτηνοτρόφους, αλλά και από τις χώρες μέλη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς θα μπορούσε η ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας» χωρίς να ακουμπήσει καθόλου την κτηνοτροφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ