Σε ύψη ρεκόρ οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων παρά την πανδημία

Φωτογραφία: Shutterstock

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο, παρότι βρισκόμαστε εν τω μέσω της πανδημίας, καθώς η ανάκαμψη των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών έχει δώσει ώθηση στις περιουσίες της παγκόσμιας ελίτ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Ελβετικής τράπεζας, UBS και της PwC, ο συνολικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουλίου από τα 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που ήταν η προηγούμενη κορύφωση το 2017. Ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 31 άτομα στα 2.189 από το 2017.

Ωστόσο, κάποιοι δισεκατομμυριούχοι γίνονται πλουσιότεροι με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι κάποιοι άλλοι. Η πανδημία επιτάχυνε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των καινοτόμων της τεχνολογίας, των επιχειρηματιών στον τομέα της υγείας και τη βιομηχανία και όσων δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως η ψυχαγωγία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το real estate.

Η τάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης δεκαετίας όπου η ισχυρή ανάπτυξη και οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων ενίσχυσαν τις περιουσίες των δισεκατομμυριούχων σε όλους τους τομείς. Τώρα, οι δισεκατομμυριούχοι που δεν βρίσκονται στον τεχνολογικό τομέα ή στα κοινωνικά δίκτυα χάνουν διαρκώς μέρος του πλούτου τους.

Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους «δισεκατομμυριούχους της καινοτομίας» και τους υπόλοιπους έρχεται στο τέλος μίας δεκαετίας κατά την οποία ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων διπλασιάστηκε και ο συνολικός πλούτος τους σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Κατά τη διάρκεια του 2018, του 2019 και το πρώτο επτάμηνο του 2020, οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας ενισχύθηκαν κατά 43% στα 1,8 τρισ. δολάρια, ενώ οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων από τον τομέα της υγείας ενισχύθηκαν κατά 50% στα 659 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι περιουσίες όλων των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 19% την ίδια περίοδο, με αυτούς που προέρχονται από τους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ψυχαγωγίας και του real estate να ενισχύονται κατά 10% ή και λιγότερο.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, η Κίνα κατέγραψε τη σημαντικότερη αύξηση στον πλούτο των δισεκατομμυριούχων που δεκαπλασιάστηκε τη δεκαετία που μας πέρασε, ενώ στις ΗΠΑ απλά διπλασιάστηκε το αντίστοιχο διάστημα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι δισεκατομμυριούχοι δίνουν σε φιλανθρωπίες τα περισσότερα χρήματα από ποτέ. Μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου, περίπου 209 δισεκατομμυριούχοι δεσμεύτηκαν δημόσια να δώσουν σε φιλανθρωπίες 7,2 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αυξηθούν οι φόροι στους υπερ-πλούσιους, καθώς η φορολογία των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ ως ποσοστό του πλούτου τους έχει μειωθεί κατά 79% από το 1980 έως το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ