fbpxΗ «πράσινη» μάχη Τραμπ – Μπάιντεν | Economistas.gr
Skip to main content

Η «πράσινη» μάχη Τραμπ – Μπάιντεν

Η «πράσινη» μάχη Τραμπ – Μπάιντεν
AP Images

Οι προεδρικές εκλογές της Τρίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα καθορίσουν πέραν όλων των άλλων το ποιος θα διαχειριστεί την έξοδο από την ύφεση, αλλά και το ποιος θα αντιμετωπίσει και αν θα αντιμετωπίσει το επείγον θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στο να καταργήσει την κλιματική ατζέντα του πρώην Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και να απελευθερώσει τις εταιρείες ενέργειας και τις αυτοκινητοβιομηχανίες από το κόστος των κανονισμών, που στοχεύουν στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, που ήταν ο αντιπρόεδρος του Ομπάμα, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να επικεντρωθεί στην κατασκευή «πράσινων» υποδομών ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία, που παλεύει να βγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Τα σχέδια για το κλίμα

Ο Μπάιντεν – ακούγοντας του προοδευτικούς στο κόμμα του για ταχύτερη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα – έχει προτείνει δαπάνες 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του και σκοπεύει να επιτύχει την καθαρή ενέργεια σε ποσοστό 100% έως το 2035.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν προτείνει την ενεργειακή αναβάθμιση 4 εκατ. Κτηρίων, την κατασκευή 1,5 εκατ. κατοικιών αυτάρκη σε ενέργεια και επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές για τις πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν έχει κλιματική ατζέντα στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του. Αντιθέτως, τονίζει το στόχο απόσυρσης των κανονισμών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα. Ο ίδιος μάλιστα έχει απορρίψει τις απόψεις των επιστημόνων για το θέμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο αρνήθηκε να παραδεχτεί το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Όπως και ο Μπάιντεν, ο Τραμπ υποστηρίζει την προχωρημένη πυρηνική τεχνολογία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει τους κανονισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα για τις εκπομπές των αυτοκινήτων, κάτι που ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι «καταστρέφει» τη συγκεκριμένη βιομηχανία, οπότε και αποδυνάμωσε τους κανονισμούς τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Μπάιντεν προτείνει και πρωτοβουλίες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να κατασκευάσουν καθαρά αυτοκίνητα, ενώ έχει εξαγγείλει και τη δημιουργία 500.000 σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων έως το 2030.

Η διπλωματία του περιβάλλοντος

Ο Τραμπ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών – του 2ου ρυπαντή του πλανήτη μετά την Κίνα – από την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα που υπογράφηκε από περίπου 200 χώρες, με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

 Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στον ηγετικό τους ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για να ενισχυθούν οι στόχοι του Παρισιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;
Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;
Αυτό που θεωρούν βέβαιο τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών είναι ότι, ανεξαρτήτως Προέδρου, η σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα θα συνεχιστεί.
Τραμπ ή Μπάιντεν; Τι προτιμά η Κίνα;
Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σαρώσει απέναντι στον Τραμπ
Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σαρώσει απέναντι στον Τραμπ
Μία νέα δημοσκόπηση για το ABC News και τη Washington Post για την Πολιτεία της Μινεσότα δείχνει προβάδισμα του Δημοκρατικού, Τζο Μπάιντεν, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ με τεράστια διαφορά, 57% με 41%.
Πώς ο Μπάιντεν μπορεί να σαρώσει απέναντι στον Τραμπ
Ο σημαντικότερος άντρας στην Ουάσιγκτον δεν είναι ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν
Ο σημαντικότερος άντρας στην Ουάσιγκτον δεν είναι ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν
Η ταχεία αντίδραση του Πάουελ έχει κερδίσει τα εγκώμια των οικονομολόγων και των επενδυτών στη Wall Street και είναι ο βασικός λόγος που υπάρχουν ελπίδες ότι θα προταθεί για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Fed.
Ο σημαντικότερος άντρας στην Ουάσιγκτον δεν είναι ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν