Ξεπέρασε τα 20 τρισεκατομμύρια το κόστος της πανδημίας

Άντρας με μάσκα έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης / AP Images

Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι το κόστος που έχει για την παγκόσμια οικονομία το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, που παρουσιάζει σε ανάλυσή του οικονομικό δελτίο του CNN.

Μέχρι ώρας, οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν υποσχεθεί να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία πόρους που αγγίζουν τα 19,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από την ημέρα που η πανδημία χτύπησε τον πλανήτη και άρχισε να απειλεί “να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία”, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τις οποίες προκύπτει επίσης ότι πολλές χώρες μπορεί να χρειαστούν ακόμα περισσότερα χρήματα, όμως είναι αμφίβολο αν θα τα πάρουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν συνολικά περίπου 12 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα οικονομικής βοήθειας και οι Κεντρικές Τράπεζες, από την πλευρά τους, ανακοίνωσαν επιπλέον 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η άνευ προηγουμένου ύφεση υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διασώσεις, να μειώσουν φόρους, να πληρώσουν τους μισθούς πολιτών, να δώσουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και να πληρώσουν τους τόκους του δανεισμού, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Και παρά το γεγονός ότι τα υποψήφια εμβόλια αφήνουν ελπίδες για βελτίωση της οικονομίας την επόμενη χρονιά, σίγουρα δε θα βοηθήσουν τις χώρες, οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας. Και οι τρόποι για να αποκτηθεί επιπλέον ρευστότητα, είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιά στις ήδη εύθραυστες οικονομίες – σε περίπτωση, για παράδειγμα, που υπάρξει υπερβολικός δανεισμός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του στις εκλογές και να ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, φαίνεται να υπάρχει καθυστέρηση και στη συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ήδη έχουν χαθεί πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και πολλές Πολιτείες επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη, είναι αντιμέτωπη με μία εσωτερική “επανάσταση” που καθυστερεί το νέο προϋπολογισμό, ύψους σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, ο οποίος συμφωνήθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Οι αντιρρήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας απειλούν να βουλιάξουν την ΕΕ σε ένα νέο κύκλο ύφεησης και ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ