Μέχρι πού θα φτάσει η τιμή του Bitcoin

Φωτογραφία: Shutterstock

Το Bitcoin φλέρταρε με το ορόσημο των 30.000 δολαρίων εδώ και αρκετές εβδομάδες καταφέρνοντας τελικά να σπάσει και αυτό το ρεκόρ το περασμένο Σάββατο. Η αξία του ψηφιακού νομίσματος βρίσκεται πλέον στα 33.000 δολάρια – που αποτελεί ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Η αξία του Bitcoin τριπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2020, καταγράφοντας διαρκώς κέρδη, παρά τη βουτιά των αγορών την περίοδο που ξεκινούσε η πανδημία. Οι επενδυτές προτίμησαν το Bitcoin, καθώς και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς το αμερικανικό δολάριο κατέγραφε απώλειες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, το bitcoin θα κερδίζει όλο και περισσότερο τους επενδυτές και, κατά πάσα πιθανότητα, και νέους επενδυτές.

Διάφορα γνωστά ονόματα στον τομέα των επενδύσεων τοποθετούνται τους τελευταίους μήνες στρατηγικά στο κρυπτονόμισμα. Ο Ρικ Ρίντερ, επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock, τόνισε ότι το ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε ακόμα και να αντικαταστήσει το χρυσό. O γίγαντας των ηλεκτρονικών πληρωμών, PayPal, έχει «αγκαλιάσει» το Bitcoin, παρά την αρχική αβεβαιότητα.

Το τωρινό δεν είναι το πρώτο ράλι του Bitcoin. Το 2017, το κρυπτονόμισμα είχε κάνει ακόμα ένα ράλι οδηγώντας την τιμή του στα 20.000 δολάρια. Στη συνέχεια όμως υποχώρησε σημαντικά φτάνοντας τα 3.000 δολάρια το 2019, καθώς η Κίνα προσπαθούσε να σταματήσει την άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε και πάλι τα 20.000 δολάρια για να ενισχυθεί πλέον στα 33.000.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η άνοδος του Bitcoin δεν έχει ολοκληρωθεί και το κρυπτονόμισμα οδεύει προς νέα υψηλά, παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη άνοδος θα έπρεπε να κάνει τους περισσότερους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί. Μάλιστα, κάποιοι γνώστες εκτιμούν ότι το Bitcoin θα φτάσει τα 50.000 δολάρια μέχρι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Το ανησυχητικό στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι παρότι το Bitcoin έχει γίνει πλέον κοινό στις συναλλαγές, ακόμα χρησιμοποιείται από απατεώνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητική αντύπωση για το κρυπτονόμισμα.

Τον περασμένο Ιούλιο, χάκερς μπήκαν στους λογαριασμούς διάσημων όπως ο Έλον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μπαράκ Ομπάμα σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν χρήματα ασπό ανθρώπους μέσω του Bitcoin.

Άλλωστε, ο τρόπος που είναι φτιαγμένο το Bitcoin – και η ανωνυμία του κατόχου – καθιστά σχεδόν αδύνατοτο να βρεθεί ο δράστης μίας απάτης από τη στιγμή που τα λύτρα έχουν πληρωθεί.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ