fbpxΟι καθυστερήσεις των εμβολίων απειλούν την οικονομική ανάκαμψη | Economistas.gr
Skip to main content

Οι καθυστερήσεις των εμβολίων απειλούν την οικονομική ανάκαμψη

Οι καθυστερήσεις των εμβολίων απειλούν την οικονομική ανάκαμψη
Εμβολιασμός στην Ολλανδία / AP Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαπολύσει επίθεση στις φαρμακευτικές, AstraZeneca και Pfizer, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, που – εκτός όλων των άλλων – θα καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Μάλιστα, αξιωματούχοι απειλούν ακόμα και με νομικές ενέργειες, καθώς και με έλεγχο των εξαγωγών στις δόσεις εμβολίων που έχουν παραχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η AstraZeneca δε θα παραδώσει τις δόσεις εμβολίων που δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει, θέτοντας σε κίνδυνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Τα νέα αυτά έσκασαν λίγες μέρες αφόρου η Pfizer ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε λιγότερες από τις συμφωνημένες.

Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ φανερά εκνευρισμένη εμφανίστηκε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην παρασκευή των πρώτων εμβολίων για τον Covid 19 ώστε να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο αγαθό και τώρα οι εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις», είπε σε τηλεδιάσκεψη του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στα εμβόλια για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και να επανεκκινήσουν οι οικονομίες, με τις κυβερνήσεις να αναγκάζονται να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους. Ήδη ο Ιταλός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των άνω των 80 θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση απειλεί με μηνύσεις.

Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ασκήσει ήδη το δικαίωμα της για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην παρασκευή και θα καθυστερήσει τις παραδόσεις.

Η είδηση της AstraZeneca ήρθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer στις 15 Ιανουαρίου ότι θα παραδώσει λιγότερες δόσεις από τις προβλεπόμενες αυτή την εβδομάδα, καθώς προχωρά σε αναβάθμιση του εργοστασίου της στο Πουρς του Βελγίου. Η φαρμακευτική εξήγησε ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στους στόχους του τριμήνου, ενώ η αναβάθμιση στο εργοστάσιο γίνεται για να μπορέσει να παρασκευάσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς – σε σχέση με τις προβλεπόμενες 1,3 δισ. δόσεις για φέτος.

Μετά το σάλο, η Pfizer επέστρεψε στο αρχικό της πρόγραμμα, όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν απαντήσεις, καθώς γνωρίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού βασίζεται σε ιδιωτικές εταιρείες.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ανησυχούν περισσότερο για τις ειδήσεις που ήρθαν από AstraZeneca σε σχέση με την Pfizer, δεδομένου ότι η καθυστέρηση της αμερικανικής εταιρείας έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής. Το εμβόλιο της AstraZeneca που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι επίσης πολύ πιο εύκολο στη διανομή, καθώς δε χρειάζεται να αποθηκευτεί στους μείον 70 βαθμούς, όπως της Pfizer.

Επίσης μένει να διευκρινιστεί ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η AstraZeneca και την εμποδίζουν από το να παραδώσει εγκαίρως τα εμβόλια.

Όπως και να έχει, οι καθυστερήσεις καταδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος και σίγουρα δυσκολεύον πολύ την προσπάθεια να ανακάμψουν οι οικονομίες των χωρών όσο μεγάλα και σημαντικά να είναι τα πακέτα διάσωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Ευρώπη μεταφέρεται η μάχη του Fortnite με την Apple
Στην Ευρώπη μεταφέρεται η μάχη του Fortnite με την Apple
Η Epic, που φτιάχνει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι, Fortnite, βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαμάχη με την Apple για το App Store, το οποίο παίρνει μερίδιο 30% για όλες τις αγορές εφαρμογών.
Στην Ευρώπη μεταφέρεται η μάχη του Fortnite με την Apple
Το μπλόκο του Facebook δημιούργησε χάος στην Αυστραλία
Το μπλόκο του Facebook δημιούργησε χάος στην Αυστραλία
Εξαφανίστηκε το περιεχόμενο πολλών χιλιάδων ενημερωτικών σελίδων στην πλατφόρμα, είτε επρόκειτο για επίσημους λογαριασμούς Μέσων Ενημέρωσης είτε ανεξάρτητης προέλευσης.
Το μπλόκο του Facebook δημιούργησε χάος στην Αυστραλία
Οι κινήσεις του Facebook ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ
Οι κινήσεις του Facebook ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ
Aρνητικό κλίμα παγκοσμίως μεταξύ του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο και των κυβερνήσεων, καθώς των μεγάλων οργανισμών ειδήσεων ανά τον κόσμο
Οι κινήσεις του Facebook ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ