fbpxΜία μαύρη γυναίκα θα ηγηθεί του παγκόσμιου εμπορίου | Economistas.gr
Skip to main content

Μία μαύρη γυναίκα θα ηγηθεί του παγκόσμιου εμπορίου

Μία μαύρη γυναίκα θα ηγηθεί του παγκόσμιου εμπορίου
Οι εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη / Shutterstock

Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για την Ngozi Okonjo-Iweala από τη Νιγηρία ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή που θα αναλάβει τα ηνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μετά την απόσυρση της Νοτιοκορεάτισσας υποψηφίου.

Η υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας, Yoo Myung-hee, ανακοίνωσε την απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα την περασμένη Παρασκευή αφήνοντας ως μόνη υποψήφια την οικονομολόγο, Ngozi Okonjo-Iweala, πρώην υπουργό Οικονομικών της Νιγηρίας, που ήδη απολάμβανε της στήριξης πολλών χωρών – μελών του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κίνας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Παρόλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Τραμπ, είχε ευνοήσει την Yoo, περιπλέκοντας τη λήψη της απόφασης, καθώς η εκλογή νέου Γενικού Διευθυντή τους Διεθνούς Οργανισμού απαιτεί την ομοφωνία όλων των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Βέβαια, η επίσημη εκλογή της Ngozi Okonjo-Iweala θα πρέπει να περιμένει το διορισμό νέου εκπροσώπου εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε μετά «στενές διαβουλεύσεις» με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΕ έχει μείνει χωρίς ηγέτη εδώ και πολύ καιρό.

Το δύσκολο έργο της νέα επικεφαλής του Οργανισμού

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, έχει ως στόχο την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου, δεν έχει μόνιμο γενικό διευθυντή από τότε που ο Roberto Azevêdo αποχώρησε πριν από ένα χρόνο στα τέλη Αυγούστου όταν ο ΠΟΕ ενεπλάκη εν μέσω ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ υπήρξε πολύ επικριτική απέναντι στον ΠΟΕ και υπονόμευσε την στάση του Οργανισμού επιβάλλοντας κυρώσεις στον Καναδά, το Μεξικό, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ngozi Okonjo-Iweala θα αναλάβει τον έλεγχο ενός Οργανισμού που δίνει μάχη να άρει τα εμπορικά εμπόδια μεταξύ των μελών του.

Και παρά το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη αναλάβει δράση για να επαναφέρει τις ΗΠΑ στους διεθνείς θεσμούς, ειδικοί εκτιμούν ότι θα προχωρήσει με προσοχή όσον αφορά στην υπογραφή νέων συμφωνιών.

Σε ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα επαναφέρει την διπλωματία στο επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όμως ήταν πολύ προσεκτικός όσον αφορά στις διατυπώσεις του, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει οπωσδήποτε να ευνοεί το μέσο Αμερικανό.

Η ίδια η Ngozi Okonjo-Iweala δήλωσε ότι το εμπόριο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού. «Ο ΠΟΕ χρειάζεται έναν ηγέτη αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται μία νέα ματιά, ένα αουτσάιντερ, κάποιον με την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί με τις χώρες – μέλη ώστε να διασφαλίσει ότι ο ΠΟΕ θα βγει από την παράλυση, στην οποία βρίσκεται», τόνισε.

Η Ngozi Okonjo-Iweala έχει στο βιογραφικό της και 25 χρόνια εμπειρίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ υπήρξε και επικεφαλής του Συμβουλίου, Gavi, του Οργανισμού που διασφαλίσει την παγκόσμια διανομή εμβολίων, αλλά η θητεία της ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ασία η HSBC
Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ασία η HSBC
Νέο άνοιγμα στην ασιατική αγορά κάνει η HSBC σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στις εργασίες της μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ασία η HSBC
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Ο Ντόναλντ Τραμπ περνά τα πρωινά του στο κοντινό γήπεδο του γκολφ, κάνοντας και λαμβάνοντας τηλεφωνήματα σε ένα αυτοκινητάκι του γκολφ.
Ο Τραμπ σχεδιάζει το μέλλον και την εκδίκησή του
Επί πληρωμή κάποιοι λογαριασμοί στο Twitter
Επί πληρωμή κάποιοι λογαριασμοί στο Twitter
Το Twitter εξερευνά τρόπους για να επιτρέπει στους χρήστες του να γίνουν συνδρομητές – με αμοιβή – σε κάποιους λογαριασμούς, οι οποίοι τους αρέσουν πολύ.
Επί πληρωμή κάποιοι λογαριασμοί στο Twitter
Τελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε
Τελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε
Η Ευρώπη μελετά κανονισμούς που μπορεί να καταλήξουν στην επιβολή προσωρινών απαγορεύσεων για αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, που παρανομούν.
Τελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε