Οι κινήσεις του Facebook ίσως γυρίσουν μπούμερανγκ

AP Images

Η απόφαση του Facebook να μπλοκάρει τους Αυστραλούς χρήστες ώστε να μην ποστάρουν ειδήσεις έγινε αντικείμενο κριτικής από πολλούς νομοθέτες σε ολόκληρο τον κόσμο δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα παγκοσμίως μεταξύ του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο και των κυβερνήσεων, καθώς των μεγάλων οργανισμών ειδήσεων ανά τον κόσμο, που πλέον παλεύουν για το ποιος θα έχει την μεγαλύτερη ισχύ.

Ήδη εκλεγμένοι αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέκριναν την κίνηση του Facebook αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποβαθμίζει τον ανταγωνισμό, ενώ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο.

«Είναι μία από τις πιο ηλίθιες και επίσης πολύ ενοχλητική εταιρική κίνηση στην ιστορία», δήλωσε στο Sky News ο Τζούλιαν Νάιτ, ο οποίος είναι μέλος της Ψηφιακής Επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, που χειρίζεται επίσης θέματα πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Αμερικανού βουλευτή των Δημοκρατικών, Ντέιβιντ Σισιλίν, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ. Όπως είπε, οι κινήσεις του Facebook στην Αυστραλία «δεν είναι συμβατές με τη δημοκρατία». Όπως έγραψε στο τουίτερ, «το να απειλείς να γονατίσεις μία ολόκληρη χώρα για να συμφωνήσεις με το Facebook είναι η απόλυτη παραδοχή μονοπωλιακής εξουσίας».

«Οι κινήσεις του Facebook είναι τελείως ανεύθυνες και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών στην Αυστραλία», δήλωσε ο αρμόδιος Καναδός υπουργός προαναγγέλλοντας δράσεις ώστε να υπάρξει μία δίκαιη νομοθεσία μεταξύ των ειδησεογραφικών μέσων και των γιγάντων του διαδικτύου.

Από την πλευρά τους, οι εκδότες άδραξαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν βέλη κατά της πλατφόρμας, η οποία κυριαρχεί στην ψηφιακή διαφήμιση μαζί με την Google. Στη Γερμανία, η Ομοσπονδία Εκδοτών Έντυπου Τύπου κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν την επιρροή του Facebook.

Οι αντιδράσεις αυτές προέκυψαν μετά την απόφαση του κοινωνικού δικτύου την περασμένη Τετάρτη να απαγορεύσει στους χρήστες στην Αυστραλία να βρίσκουν και να μοιράζονται ειδήσεις από τοπικά και από διεθνή μέσα στην πλατφόρμα του κλιμακώνοντας έτσι μία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για ένα νόμο που υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρείες να πληρώσουν τους εκδότες για το περιεχόμενο που ανεβάζουν στην πλατφόρμα τους. Το ποστάρισμα ειδήσεων από Αυστραλιανά μέσα απαγορεύεται και στο εξωτερικό.

Το Facebook και η Google βρίσκονται εδώ και χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τους εκδότες σχετικά με το πώς θα ανεβαίνουν οι ειδήσεις. Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, που έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από διαφημίσεις εξ αιτίας των διαδικτακών πλατφορμών, υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες οφείλουν να τις πληρώνουν για να ανεβάζουν το περιεχόμενό τους. Οι υποστηρικτές των πλατφορμών, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι μέσω των κοινωνικών δικτύων οδηγούνται στις ειδησεογραφικές σελίδες τσάμπα εκατομμύρια αναγνώστες.

Ενώ οι νομοθέτες ήδη παίρνουν μέτρα για να περιορίσουν τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων σε σχέση με τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η νέα νομοθεσία για πνευματικά δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε την Google να συμφωνήσει να πληρώσει τους εκδότες στη Γαλλία, σε μία συμφωνία, η οποία μπορεί να γίνει και σε άλλες χώρες.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ