Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ασία η HSBC

Shutterstock

Νέο άνοιγμα στην ασιατική αγορά κάνει η HSBC σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στις εργασίες της μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η τράπεζα – που συνεχίζει να έχει την έδρα της στο Λονδίνο παρότι τα περισσότερα κέρδη της προέρχονται από την Ασία – ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι σκοπεύει να «επιταχύνει» τις επενδύσεις στην περιοχή κατά περίπου 6 δισ. δολάρια. Επίσης, θα μεταφέρει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία εκεί, περιλαμβανομένων και κάποιων πολύ σημαντικών στελεχών.

Η HSBC έχει χαρακτηρίσει την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία ως «βασικούς μοχλούς» της μελλοντικής της ανάπτυξης. Θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στο εσωτερικό της Κίνας, να διατηρήσει την ηγετική της θέση στο Χονγκ Κονγκ και να φτιάξει τη Σιγκαπούρη κόμβο διαχείρισης κεφαλαίων. Και φυσικά να ενισχύσει περαιτέρω την Ινδία, η οποία παρήγαγε κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την περυσινή χρονιά.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται σε μία ήπειρο που παρέδιδε πάνω από το 80% των κερδών της HSBC πριν από την πανδημία. Πέρυσι, η Ασία «ήταν για ακόμα μία φορά με διαφορά η πιο επικερδής περιοχή», τόνισε ο Πρόεδρος της τράπεζας, Μαρκ Τάκερ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και τον περιορισμό σε κάποιες άλλες αγορές. Η HSBC διαπραγματεύεται την πώληση του τομέα τραπεζικής λιανικής στη Γαλλία και εξερευνά τις δυνατότητες για τον τομέα λιανικής στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν και την πώληση.

Οι αποφάσεις για την επέκταση στην Ασία έρχονται μετά την ανακοίνωση της HSBC ότι τα προ φόρων κέρδη της υποχώρησαν στα 8,8 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 34% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο τζίρος υποχώρησε κατά 10% στα 50,4 δισ. δολάρια.

Όπως και άλλες τράπεζες, η HSBC αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του κορονοϊού, μειώνοντας το μέρισμα για την περυσινή χρονιά, μετά από αίτημα των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών. Η Τράπεζα της Αγγλίας χαλάρωσε κάποιες από αυτές τις οδηγίες τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, η HSBC και οι άλλες τράπεζες πιέζονται από τα χαμηλά επιτόκια σε όλον τον κόσμο, τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων τραπεζών και την απειλή από τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Πριν από ένα χρόνο, η HSBC ξεδίπλωσε ένα κολοσσιαία σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων και την περικοπή περίπου 35.000 θέσεων εργασίας. Αργότερα, η τράπεζα σταμάτησε για λίγο το πρόγραμμα και στην συνέχεια επιτάχυνε το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τους τελευταίους μήνες, η τράπεζα έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις λειτουργίες από τις οποίες παίρνει περισσότερες αμοιβές, ενώ προχωρά σε μείωση της εργασίας αυτοματοποιώντας τα γραφεία.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ