fbpxΤελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε | Economistas.gr
Skip to main content

Τελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε

Τελειώνει το worldwide web όπως το ξέραμε
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ευρώπη μελετά κανονισμούς που μπορεί να καταλήξουν στην επιβολή προσωρινών απαγορεύσεων για αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, που παρανομούν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κοντά στο να απαγορεύσουν το TikTok και το WeChat, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να ξανασκέφτεται την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Ινδία, η οποία όντως απαγόρευσε αυτές τις δύο εφαρμογές, καθώς και τουλάχιστον άλλες δέκα, είναι τώρα σε διαμάχη με το Twitter.

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες το Facebook συγκρούστηκε με την κυβέρνηση της Αυστραλίας σχετικά με το νόμο που ζητά από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να πληρώνει τους εκδότες για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στη ροή. Η ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας ανακούφισε μάλλον και τη διοίκηση του κοινωνικού δικτύου και τους χρήστες, όμως κανείς δεν μπορεί πια να αποκλείσει νέες συγκρούσεις και στο μέλλον.

Αν αυτού του είδους οι γεωγραφικές συγκρούσεις γίνουν πιο συχνές, το παγκόσμιο δίκτυο που ενώνει τους πάντες θα καταλήξει να γίνει από «internet» σε «splinternet», κάτι που χωρίζει τους πάντες ή αν μη τι άλλο μία συλλογή από διάφορα διαδίκτυα, των οποίων τα όρια θα καθορίζονται από τις χώρες ή από συγκεκριμένες περιοχές και μπλοκ χωρών.

Ένας συνδυασμός από αύξηση του εθνικισμού, εμπορικών πολέμων και ανησυχιών για την κυριαρχία στην αγορά κάποιων τεχνολογικών κολοσσών έχει αυξήσει τις απειλές για επιβολή κανονισμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διαδικασία αυτή, δεν κινδυνεύουν μόνο οι τεχνολογικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τεράστιο πλούτο, αλλά και η ίδια η ιδέα του χτισίματος πλατφορμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Και τα προβλήματα όλο και βαθαίνουν

Το παράδειγμα της Αυστραλίας και του Facebook έδειξε πολλά. Όταν το κοινωνικό δίκτυο έριξε τις Αυστραλιανές ειδήσεις, αυτό δε συνέβη μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Και παρότι η κατάσταση έληξε γρήγορα, ταυτόχρονα έδειξε ότι τάραξε συθέμελα τον ίδιο το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε το διαδίκτυο, την παγκόσμια ροή πληροφοριών.

Στην Ινδία το Twitter αυτολογοκρίνεται για να μπορεί να λειτουργήσει, ενώ η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, τα κοινωνικά δίκτυα μπόρεσαν να λανσάρουν το προϊόν τους χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά καμία αντίσταση.

Και ενώ το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά στις κυβερνήσεις, σίγουρα είναι η πιο εμβληματική εταιρεία της Silicon Valley που ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με κανονισμούς.

Πριν από πέντε χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, έλεγε ότι στόχος του είναι να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια χρήστες, δηλαδή την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. Ήδη έχει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε διάφορες εφαρμογές, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία επέκτασή του σε όλον τον κόσμο.

Ακόμα και στην Κίνα όπου η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική σκληρής λογοκρισίας γνωστό ως το Great Firewall που έχει κλειδώσει τις τεχνολογικές εταιρείες της Δύσης εκτός της χώρας για δεκαετίες, το Facebook και η Google έχουν πολλές φορές προσπαθήσει να κάνουν συμβιβασμούς ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος.

Το 2014, η Google είχε κλείσει το Google News στην Ισπανία, όταν η κυβέρνηση είχε περάσει έναν παρόμοιο νόμο με αυτόν της Αυστραλίας.

Όμως, η πρόσφατη μάχη Αυστραλίας – Facebook είναι απλά ένα μικρό κομμάτι του πολέμου μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των κυβερνήσεων, που επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς, μεταξύ τους η λογοκρισία, η ιδιωτικότητα και ο ανταγωνισμός.

Και η απάντηση του Facebook στην Αυστραλία έδειξε ότι η παγκόσμια προσπάθεια των κυβερνήσεων να τιθασεύσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς εντείνεται όσο περνά ο καιρός, γεγονός που μπορεί τα επόμενα χρόνια να αλλάξει το worldwide web όπως το ξέραμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η χαμηλή πρόσβαση στο Ιντερνετ αυξάνει τις οικονομικές ανισότητες
Η χαμηλή πρόσβαση στο Ιντερνετ αυξάνει τις οικονομικές ανισότητες
Το γρήγορο ιντερνετ είναι πολύ σημαντικό για την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, την τηλε-ιατρική, καθώς και για να παρακολουθήσει κανείς κάποιο πρόγραμμα στήριξης.
Η χαμηλή πρόσβαση στο Ιντερνετ αυξάνει τις οικονομικές ανισότητες
Η Samsung ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά 5G
Η Samsung ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά 5G
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τα έξυπνα κινητά της Samsung, το μυαλό τους συνήθως πηγαίνει στη σειρά S, στα Notes και στα αναδιπλούμενα. Όμως, πλέον ήρθε η σειρά των «άγνωστων» σχετικά μοντέλων για να δοξαστούν.
Η Samsung ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά 5G
Το Πεκίνο είναι η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους
Το Πεκίνο είναι η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους
Η ταχεία ανάσχεση του κορωνοϊού στην Κίνα, η εκτόξευση των τεχνολογικών εταιρειών και η άνοδος των Χρηματιστηριακών αγορών ήταν οι παράγοντες που έδωσαν στον Πεκίνο την πρώτη θέση.
Το Πεκίνο είναι η πόλη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το Bitcoin
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το Bitcoin
Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η τιμή του Bitcoin, ξεπερνώντας τα 62.700 δολάρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την άμεση ένταξη του κρυπτονομίσματος στην πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων, Coinbase Global.
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το Bitcoin