Το δολάριο παραμένει ο βασιλιάς -Τι θα κάνει η Ευρώπη;

Εικόνα: Shutterstock

Καθώς προχωράει το 2021, οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street έδειχναν να συμφωνούν στο εξής: το αμερικανικό δολάριο, το οποίο εκτοξεύθηκε πριν από ένα χρόνο όταν ο Covid-19 έστελνε τις αγορές στα τάρταρα, βρισκόταν καθ’ οδόν για πτωτική τάση, τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Όμως, πρόσφατα, η αναταραχή που τάραξε τις αγορές ομολόγων έδωσε ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα. Πλέον, καταγράφει κέρδη 2,4% από τις αρχές της χρονιάς έναντι μίας σειράς άλλων νομισμάτων.

Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης και φαίνεται να είναι όλο και πιο βέβαιοι ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα εκτιναχθεί αργότερα μέσα στη χρονιά, καθώς θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο για άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

Όπως τονίζουν αναλυτές, η διαφοροποίηση αυτή – στην παγκόσμια οικονομία – βοηθά σίγουρα το δολάριο. Παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό νόμισμα συνήθως υποχωρεί σε περιόδους που οι οικονομικές συνθήκες είναι χαλαρές ή όταν αναμένεται αυξημένη παγκόσμια ανάπτυξη, ενισχύεται όταν οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ μοιάζουν καλύτερες από των άλλων αντίπαλων οικονομιών.

Και η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη «σέρνεται» πίσω από τις ΗΠΑ, όπως τονίζουν ειδικοί, καθώς η Ουάσιγκτον τα πάει ήδη πολύ καλύτερα στο θέμα του εμβολιασμού – και αυτός είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ήδη το ευρώ έχει χάσει το 2,6% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές της χρονιάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί στους εμβολιασμούς, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαμάχη με τις φαρμακοβιομηχανίες. Από την ημέρα που έγινε η πρώτη δόση τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γερμανία – μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ – έχει καταφέρει να δώσει την πρώτη δόση μόλις στο 7% του πληθυσμού της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 18%.

Η διαφορά αυτή αντανακλά και στις εκτιμήσεις ανάκαμψης για το 2021. Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε την εβδομάδα που μας πέρασε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος, ενώ η ανάπτυξη των 19 χωρών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,9%. Η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 7,3% το 2021, αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Παρόλα αυτά, αναλυτές θεωρούν ότι το δολάριο θα ακολουθήσει μία πιο αδύναμη πορεία μεσοπρόθεσμα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα για να χρηματοδοτήσει τις αγορές ομολόγων, κίνηση που πιέζει το νόμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος του δολαρίου μπορεί να είναι προσωρινή και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να ανακάμψει, με τρόπο που θα δώσει ώθηση και στο ευρώ.

«Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού επιταχύνονται σε όλον τον κόσμο, η άνοδος του ευρώ, το ελβετικό φράγκο και τα νομίσματα αρκετών αναδυόμενων αγορών θα ενισχυθούν», υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ