Τέλος εποχής για τα κινητά της LG

Το σήμα της LG/ Φωτογραφία AP

Η LG ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την “απίστευτα ανταγωνιστική” αγορά της κατασκευής έξυπνων κινητών και, μάλιστα, ότι κλείνει τη συγκεκριμένη μονάδα μετά από χρόνια ζημιών, ρίχνοντας τίτλους τέλους στα κινητά της, που άφησαν το σημάδι τους στον κόσμο των Android.

Η μονάδα κατασκευής έξυπνων κινητών αναμένεται ότι θα έχει κλείσει έως τις 31 Ιουλίου, παρότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να πουλά για ένα διάστημα κάποια από τα υπάρχοντα μοντέλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της LG Electronics.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η “στρατηγική απόφαση εξόδου από την απίστευτα ανταγωνιστική αγορά του τομέα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ανακατευθύνει τους πόρους της σε άλλους τομείς ανάπτυξης, όπως τα εξαρτήματα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις συσκευές σύνδεσης, τα έξυπνα σπίτια, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιχειρηματικές λύσεις”.

Κάποια στιγμή, η LG ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής έξυπνων κινητών τηλεφώνων και μάλιστα το 2013 είχε βρεθεί στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας.

Όμως, τα επόμενα χρόνια, οι συσκευές της εταιρείας έχαναν συνεχώς δημοφιλία, ειδικά όταν οι Κινεζικές νεοφυείς τότε επιχειρήσεις, όπως η Xiaomi και η Oppo, άρχισαν να κυριαρχούν στον πλανήτη. Από πέρυσι, η LG έπαψε να βρίσκεται στο Top Επτά των κατασκευαστών έξυπνων κινητών σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση στην αμερικανική αγορά μετά την Apple και τη Samsung.

Η αποχώρηση της LG αφήνει ένα πολύ μικρό κενό στην αγορά, με μερίδιο που είναι μικρότερο του 2%. το κενό αυτό, εκτιμούν οι ειδικοί, αναμένεται να το καλύψει η Samsung και στη Νότια Κορέα, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η LG είχε ήδη προειδοποιήσει για την κίνηση αυτή από τον περασμένο Ιανουάριο όταν είχε ανακοινώσει ότι σκέφτεται όλες τις επιλογές για τη συγκεκριμένη μονάδα, ακόμα και το ενδεχόμενο πώλησης.

Μάλιστα, η χθεσινή ανακοίνωση έγινε δεκτή με εκδηλώσεις λύπης και νοσταλγίας στα κοινωνικά δίκτυα, δεδομένου ότι τα κινητά της LG είχαν καταφέρει ανά διαστήματα να εκπλήξουν τους χρήστες με νέα χαρακτηριστικά ή εντυπωσιακά σχέδια.

Το 2013, η εταιρεία είχε βγάλει το πρώτο έξυπνο κινητό με καμπυλωτή οθόνη εισάγοντας ουσιαστικά μία νέα τάση στην κατασκευή τηλεφώνων.

Δύο χρόνια μετά είχε εκπλήξει τους κινητούς με τις τεράστιες δυνατότητες της κάμερα στο LG G4. Ειδικοί δήλωναν τότε ότι “ίσως ήταν η καλύτερη κάμερα έξυπνου κινητού στον πλανήτη”.

Και πέρυσι, η LG λάνσαρε το πρώτο κινητό 5G, το οποία μάλιστα είχε δύο οθόνες. Η μία μπορεί να γυρίσει 90 μοίρες, με σκοπό ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα πάνω από μία εφαρμογές και να κάνει διάφορες δουλειές με το κινητό του.

Η τελευταία ανακάλυψη της LG ήταν πριν από τρεις μήνες όταν παρουσίασε το πρώτο κινητό που μπορεί να γίνει και τάμπλετ. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι το συγκεκριμένο κινητό θα έβγαινε στην αγορά μέσα στο 2021, όμως τελικά το κινητό αυτό δε θα βγει ποτέ στην αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

Πάντως, πολλοί ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι η κίνηση της LG θα είναι επωφελής στο μέλλον, καθώς θα βγάλει την εταιρεία από μία αγορά, στην οποία κατέγραφε απώλειες για χρόνια, σε μία στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της και την τάση για νεωτερισμούς σε άλλους πιο επικερδείς τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ