fbpxΠάνω από 20 πληροφορίες που δεν ξέρετε για την Ελισάβετ | Economistas.gr
Skip to main content

Πάνω από 20 πληροφορίες που δεν ξέρετε για την Ελισάβετ

Πάνω από 20 πληροφορίες που δεν ξέρετε για την Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ/ Φωτογραφία AP

Παρότι είναι από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες παγκοσμίως και η ιδιωτική της ζωή ουσιαστικά είναι δημόσια, υπάρχουν πολλά πράγματα που ο κόσμος δε γνωρίζει για την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έκλεισε χθες τα 95 χρόνια.

 • Η Ελισάβετ δεν πήγε ποτέ σχολείο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι είναι αμόρφωτη, καθώς από μικρή η ίδια, αλλά και η αδερφή της, Μάργκαρετ, είχαν δασκάλους στο σπίτι.
 • Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς της επέτρεψαν στην ίδια και στην αδερφή να γιορτάσουν ινκόγνιτο το τέλος του πολέμου στους δρόμους του Λονδίνου. Η Βασίλισσα έχει περιγράψει το βράδυ της 8ης Μαΐου 1945 ως ένα από τα σημαντικότερα στη ζωή της.
 • Η τιάρα της έσπασε την ημέρα του γάμου της. Ένας ειδικός κοσμηματοπώλης εκλήθη επειγόντως στο παλάτι να την επιδιορθώσει, κάτι που έγινε και, μάλιστα, εγκαίρως για την τελετή.
 • Η ίδια και ο Φίλιππος ήταν τρίτα ξαδέρφια.
 • Γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές το χρόνο. Και αυτό συμβαίνει για όλους του μονάρχες που έχουν γεννηθεί πιο δροσερούς μήνες. Γιορτάζουν τα κανονικά τους γενέθλια, αλλά και τα επίσημα τον Ιούνιο.
 • Είναι τόσα χρόνια Βασίλισσα που τέσσερις στους πέντε Βρετανούς δεν ζούσαν όταν ανέβηκε στο θρόνο.
 • Έγινε Βασίλισσα μετά το θάνατο του πατέρα της το 1952. Είναι η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο. Βρίσκεται στο θρόνο σχεδόν 70 χρόνια, έχει γνωρίσει 15 διαφορετικούς πρωθυπουργούς και 14 Προέδρους των ΗΠΑ.
 • Έχει αποκτήσει περισσότερα από 30 σκυλιά κόργκι στη ζωή της. Το πρώτο ήταν δώρο του πατέρα της το 1933 για τα 18α γενέθλιά της. Το είχε ονομάσει Σούζαν και πολλά από τα επόμενα κόργκι ήταν απόγονοί της.
 • Στη Βασίλισσα ανήκουν όλοι οι κύκνοι και όλα τα δελφίνια που κολυμπούν στα βρετανικά ύδατα. Αυτή είναι μία παράδοση από το 12ο αιώνα όταν οι κύκνοι θεωρούνταν πολύ νόστιμο έδεσμα. Σήμερα, φυσικά, δεν τουε τρώει, όμως της ανήκουν.
 • Έχει κάνει τουλάχιστον 260 επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό από την ημέρα που ανέβηκε στο θρόνο. Και παρότι δεν ταξιδεύει πολύ, συνεχίζει να εκτελεί τα βασιλικά της καθήκοντα. Το 2015 παρέστη σε 341 βασιλικές υποχρεώσεις – περισσότερες από τον Χάρι, το Γουίλιαμ και την Κέιτ μαζί.
 • Είναι πλούσια, αλλά σίγουρα δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία. Το εισόδημά της προέρχεται σε μικρό βαθμό από φόρους και σε πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία της το 2019 έφτανε τα 550 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ υπάρχει και ένα ιδιωτικό ΑΤΜ της τράπεζας, Coutts, από το οποίο η Ελισάβετ μπορεί να σηκώνει χρήματα.
 • Δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει φόρους, όμως πληρώνει εθελοντικά από το 1993.
 • Η Βασίλισσα έστειλε μήνυμα στο φεγγάρι. Πριν την αποστολή του Apollo 11, ζητήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες να στείλουν ένα μήνυμα, αν το επιθυμούν. Το δισκάκι με τα μηνύματα – μεταξύ τους και της Ελισάβετ – βρίσκεται πάνω στο φεγγάρι όπου το τοποθέτησαν ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν.
 • Η προσωπικότητά της έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 100 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
 • Φέρεται να πίνει ένα ποτήρι σαμπάνια κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί.
 • Χρησιμοποιεί το ίδιο μανό για τα νύχια από το 1989 και είναι και πάμφθηνο.
 • Δεν έχει διαβατήριο, ούτε δίπλωμα οδήγησης, αφού δεν τα χρειάζεται. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν οδηγεί. Οδηγεί και μάλιστα πολύ καλά.
 • Φέρεται να χρησιμοποιεί την τσάντα για να στέλνει μηνύματα στο προσωπικό της. Αναλόγως με το πού βρίσκεται η τσάντα ή τον τρόπο που την κρατάει στο χέρι της, το προσωπικό της γνωρίζει τι θέλει η Βασίλισσα. Για παράδειγμα, αν αφήσει την τσάντα στο τραπέζι, τότε θέλει να τελειώσει η εκδήλωσε μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ αν την αφήσει στο πάτωμα, θέλει να πάει κάποιος να τη σώσει από έναν βαρετό συνομιλητή.
 • Άνθρωποι που τη γνωρίζουν λένε ότι έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ, καθώς και ότι είναι εξαιρετική μίμος. Λέγεται ότι έχουν γελάσει πολύ με τη Βασίλισσα να μιμείται την προσγείωση ενός Κονκόρντ.
 • Φέρεται να έκανε πλάκα σε μία ομάδα τουριστών που δεν την αναγνώρισαν. Μέλος του προσωπικού της είπε ότι τη ρώτησαν αν έχει γνωρίσει ποτέ τη Βασίλισσα και αυτή απάντησε «Όχι». Στη συνέχεια, έδειξε έναν αστυνομικό και τους είπε «Αυτός όμως την ξέρει».
 • Δε χρησιμοποιεί επώνυμο. Άλλωστε δεν το χρειάζεται…
 • Δεν γίνεται να δικαστεί ούτε μπορεί να δώσει αποδείξεις σε δικαστήριο.
 • Το 2015 αγόρασε ένα υπέροχο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για 7,9 εκατ. δολάρια.
 • Υπογράφει τις επιστολές της ως «Elizabeth R.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας
Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας
Ειδικοί τονίζουν ότι η ίδια η μοναρχία είναι ένα παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα μονάρχης που δεν ήταν λευκός, καθώς και ότι ο θεσμός είναι «δεμένος» με το δουλεμπόριο.
Το «ρατσιστικό» παρελθόν της Βασιλικής οικογένειας
Η Ελισάβετ χάνει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας
Η Ελισάβετ χάνει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας
Το Ταμείο του Μονάρχη χορηγείται από την Crown Estate, μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που εκμεταλλεύεται πολλά κομμάτια γης και ακίνητα σε προνομιακές περιοχές του Λονδίνου.
Η Ελισάβετ χάνει εκατομμύρια λόγω της πανδημίας
Το bitcoin τρώει τη σκόνη του ethereum
Το bitcoin τρώει τη σκόνη του ethereum
Το δεύτερο πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, το ethereum, έχει καταγράψει σημαντικότερα κέρδη από το bitcoin κατά τη διάρκεια του 2021.
Το bitcoin τρώει τη σκόνη του ethereum
Οι ελλείψεις μετάλλων μπορεί να επιβαρύνουν το κλίμα
Οι ελλείψεις μετάλλων μπορεί να επιβαρύνουν το κλίμα
Ο πλανήτης δε θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή εκτός και αν υπάρξει τεράστια αύξηση στην παραγωγή μετάλλων που απαιτούνται για να κατασκευαστούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακά πάνελ, αερο-τουρμπίνες και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Οι ελλείψεις μετάλλων μπορεί να επιβαρύνουν το κλίμα
Οι καταναλωτές έχουν 5,4 τρισεκατομμύρια για ξόδεμα…
Οι καταναλωτές έχουν 5,4 τρισεκατομμύρια για ξόδεμα…
Οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφέρει να αποταμιεύσουν επιπλέον 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, θέτοντας τις βάσεις για μία καταναλωτική έκρηξη που θα μπορούσε να δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της φετινής χρονιάς.
Οι καταναλωτές έχουν 5,4 τρισεκατομμύρια για ξόδεμα…