Αισιοδοξία από την ανάκαμψη του λιανεμπορίου στη Βρετανία

Καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία/ Φωτογραφία AP

Αισιοδοξία επικρατεί στη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες, με το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα. Οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία εκτινάχθηκαν τον Απρίλιο κατά 9,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, με τις πωλήσεις ρούχων να εκτινάσσονται κατά 70% σε σύγκριση με το Μάρτιο.

Συνολικά, οι πωλήσεις είναι ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας, παρότι οι διαδικτυακές πωλήσεις υποχώρησαν. Ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις καυσίμων, αλλά παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από πριν τον κορωνοϊό.

Τα καταστήματα λιανικής, όπως τα καταστήματα ρούχων και επίπλων, τα οποία η κυβέρνηση είχε βάλει στην κατηγορία μη-ουσιώδη, ξανάνοιξαν σε όλη την Αγγλία στις 12 Απριλίου, ενώ είχαν κλείσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Η «εντυπωσιακή» αύξηση στις πωλήσεις ρούχων και παπουτσιών τον Απρίλιο «δείχνουν την ανάγκη των καταναλωτών να ξαναρχίσουν τις αγορές», πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς η βρετανική οικονομία επιχειρεί – από το Μάιο – να ανακάμψει από την ύφεση της προηγούμενης χρονιάς και ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες δραστηριότητες, όπως θέατρα και σινεμά.

Η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξε την οικονομία της, χάρη στο πρόγραμμα εμβολιασμού που εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς και τα θετικά στοιχεία δημιουργούν αισιοδοξία και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγουν σταδιακά αυτό το διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων, αλλά και της βιομηχανίας καλωσόρισαν τα αισιόδοξα στοιχεία, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι η βελτίωση του καιρού θα φέρει νέα αύξηση στις πωλήσεις, ωστόσο εκτιμούν ότι «η ανάκαμψη συνεχίζει να είναι εύθραυστη».

Άλλωστε, πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στον τομέα της λιανικής στη Βρετανία συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ίσως για μερικούς να είναι αμφίβολη η επιστροφή στην εργασία τους, λόγω των απωλειών που έχουν υποστεί κάποια καταστήματα, καθώς και ότι ορισμένα μπορεί τελικά να οδηγηθούν σε λουκέτο.

Ένα άλλο θέμα που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς παγκοσμίως είναι μήπως η ανάκαμψη της οικονομίας φέρει μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

Για πολλούς οικονομολόγους ανά τον κόσμο, ο πληθωρισμός δεν αποτελεί προς το παρόν λόγο ανησυχίας, ωστόσο θεωρούν ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αύξηση. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να ανακόψει τις προοπτικές της ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ