fbpxΙστορικό πακέτο δαπανών προτείνει ο Τζο Μπάιντεν | Economistas.gr
Skip to main content

Ιστορικό πακέτο δαπανών προτείνει ο Τζο Μπάιντεν

Ιστορικό πακέτο δαπανών προτείνει ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τον πρώτο προϋπολογισμό της Προεδρίας του – ένα πακέτο δαπανών ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία των πλουσιότερων Αμερικανών.

Ο «ιστορικός» προϋπολογισμός – επιπέδου που δεν έχει δει η χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – περιλαμβάνει τεράστια κοινωνικά προγράμματα και επενδύσεις στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπου ήδη κάποιοι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρνηθεί να τον ψηφίζουν χαρακτηρίζοντάς τον «παράλογα ακριβό». Αν περάσει, τότε το χρέος των ΗΠΑ θα φτάσει έως το 2031 το 117% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτό παρά τους προτεινόμενους φόρους ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες και αποδόσεις κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά την τετραετία του Ρεπουμπλικανού, Ντόναλντ Τραμπ, οι προϋπολογισμοί ήταν κάθε χρόνο ελλειμματικοί.

Ο προϋπολογισμός του Μπάντεν περιλαμβάνει 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια για το Πεντάγωνο και άλλα υπουργεία, καθώς και δύο σχέδια που είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα: 2,3 τρισ. δολάρια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και 1,8 τρισ. δολάρια για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τον ίδιο να τονίζει ότι ο προϋπολογισμός του «επενδύσει απευθείας στους Αμερικανούς πολίτες και στοχεύει στην ενδυνάμωση της οικονομίας και τη μακροπρόθεσμη βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας».

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται:

  • Πάνω από 800 δισ. δολάρια για τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένων και επενδύσεων σε σχέδια καθαρής ενέργειας.
  • 200 δισ. δολάρια για προσχολικές θέσεις για τρίχρονα και τετράχρονα παιδιά.
  • 225 δισ. δολάρια για προγράμματα οικογενειακών και αναρρωτικών αδειών, καθώς και 160 δισ. δολάρια για τις δημόσιες μεταφορές.
  • 100 δισ. δολάρια για την πρόσβαση στο διαδίκτυο όλων των Αμερικανικών νοικοκυριών.

Από τον προϋπολογισμό απέχει και ένα σχέδιο γνωστό ως Hyde Amendment, μία πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν μπορούν να πάνε για αμβλώσεις, εκτός από περιπτώσεις βιασμού και αιμομιξίας. Ο Μπάιντεν είναι ο πρώτος Πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που εξαιρεί αυτή τη διάταξη, κάτι που φυσικά ευχαριστεί τους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Ωστόσο, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται να δημιουργήσει μεγάλη ένταση στο Κογκρέσο, όπου πολλοί κεντρώοι Δημοκρατικοί ενδέχεται να σταθούν στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών όσον αφορά στην Hyde Amendment.

Με δεδομένη τη μικρή πλειοψηφία Δημοκρατικών στη Βουλή και την οριακή στη Γερουσία, η μάχη του ιστορικού αυτού προϋπολογισμού αναμένεται να είναι σκληρή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
Το κόμμα του Μπάιντεν θα έχει τον έλεγχο της Βουλής και μία μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την ατζέντα του.
Τι μπορεί να κάνει ο Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία
O ρόλος των εταιρειών είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το κλίμα
O ρόλος των εταιρειών είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το κλίμα
Ο ρόλος των εταιρειών στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι τουλάχιστον απογοητευτικός, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των μεγάλων δημόσιων εταιρειών παγκοσμίως λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
O ρόλος των εταιρειών είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το κλίμα
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο
Όταν ο Τζο Μπάιντεν είπε στους συνεργάτες του την περασμένη Άνοιξη ότι ήθελε να συναντηθεί σύντομα με το Ρώσο ομόλογό του, η ομάδα του ξεκίνησε αμέσως τις προετοιμασίες – παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, κάποιοι αναρωτήθηκαν τι σκόπευε να επιτύχει με αυτήν την κίνηση.
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο