Η πρωτεύουσα των τσιπς «παλεύει» με τον Covid και την κλιματική αλλαγή

AP Photo/ Chiang Ying-ying

Οι αρχές στην Ταϊβάν βρίσκονται σε αναταραχή σχετικά με το αν ένα νέο μεγάλο ξέσπασμα του Covid-19 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον κρίσιμο ρόλο του νησιού στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών. Ωστόσο, υπάρχει μία ακόμα σημαντική απειλή για τη βιομηχανία, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έχει πιο δραστικές συνέπειες: η κλιματική αλλαγή.

Η Ταϊβάν, που παράγει πάνω από το 50% των ημιαγωγών του πλανήτη, παλεύει εδώ και μήνες με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, κατάσταση που ίσως επιδεινωθεί ή γίνεται συχνότερα, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόβλημα με την παραγωγή ημιαγωγών έχει αναγκάσει παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο να καθυστερούν την παράδοση προϊόντων, ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους κατασκευαστές ημιαγωγών στο νησί, καθώς η ξηρασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ηγέτης στον τομέα, χρησιμοποιεί 156.000 τόνους νερού την ημέρα για την παραγωγή τσιπ, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 60 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι αρχές στην Ταϊβάν έχουν μειώσει την παροχή νερού σε όλο το νησί ώστε να αντιμετωπιστεί η ξηρασία. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company έχει ήδη προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μεταφέροντας νερό με φορτηγά και αυξάνοντας τους ρυθμούς ανακύκλωσης.

Οι ημιαγωγοί είναι ένα απαραίτητο κομμάτι πάρα πολλών προϊόντων, από έξυπνα τηλέφωνα και αυτοκίνητά έως και πλυντήρια. Τα υπερ-προχωρημένα τσιπ είναι δύσκολα στην κατασκευή τους, λόγω του υψηλού κόστους ανάπτυξής τους και της γνώση που απαιτείται για να φτιαχτούν, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη σε λίγους παραγωγούς.

Η TSMC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ και πουλάει τα προϊόντα της σε εταιρείες, όπως η Apple, η Qualcomm και η Nvidia, που σχεδιάζουν τα τσιπ τους, όμως δε διαθέτουν τους πόρους για να τα κατασκευάσουν.

Γενικά, η παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών δέχεται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει σημαντική έλλειψη σε τσιπ, κυρίως εξ αιτίας των έντονων διακυμάνσεων που έφερε η πανδημία, εξ αιτίας των αμερικανικών κυρώσεων στην Κίνα, αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όλο και περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τσιπ, κάτι που οφείλεται στις καθυστερήσεις στην παραγωγή και την αύξηση των τιμών. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ταϊβάν.

Πέραν της ξηρασίας, λοιπόν, οι αρχές εκφράζουν επίσης ανησυχίες για το νέο ξέσπασμα της πανδημίας στο αυτόνομο νησί, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και εξελίσσεται στο χειρότερο ξέσπασμα από την αρχή της πανδημίας.

Η TSMC είχε δύο κρούσματα τον περασμένο μήνα και παρότι ανακοίνωσε ότι δεν επηρεάστηκαν οι γραμμές παραγωγής, άλλες εταιρείες χρειάστηκε να κλείσουν ή να υπολειτουργήσουν κάποιες μονάδες, εξ αιτίας κρουσμάτων.

Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την ξηρασία, που σημαίνει λιγότερες βροχές στην Ταϊβάν τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής παραγωγής ημιαγωγών προηγμένης τεχνολογίας της Ταϊβάν.

Οι ελλείψεις νερού δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, υπήρξαν επαναλαμβανόμενα μπλακ άουτ, λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, με την TSMC να επιβεβαιώνει ότι τα μπλακ άουτ επηρέασαν ακόμα και τη λειτουργία κάποιων εργοστασίων της.

Η εταιρεία, πάντως, έχει ξεκινήσει να επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ και ανεμογεννητριών. Πέρυσι, ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να παράγει την ενέργεια που απαιτείται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050.

ΣΧΕΤΙΚΑ