Συμφωνία – ορόσημο για τη Samsung στη Βρετανία

Φωτογραφία: Shutterstock

Η βρετανική Vodafone επέλεξε την Samsung ως πάροχο της για την υποδομή των δικτύων 5G, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αυξήσει την κάλυψή της.

Κάποιοι αναλυτές περιέγραψαν τη συμφωνία ως «καθοριστικής σημασίας» για την Samsung, σε μία αγορά, στην οποία πολλοί εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσει η Ericsson και η Nokia, καθώς η Μεγάλη Βρετανία έγινε μία από τις χώρες που απέκλεισαν την Κινεζική, Huawei, και τα προϊόντα της.

Με την Vodafone να θέλει να επεκτείνει τις επιλογές προμηθευτών, ο εξοπλισμός της Samsung αρχικά θα εγκατασταθεί σε 2.500 αγροτικές περιοχές στη Νοτιοδυτική Αγγλία και στη μεγαλύτερη έκταση της Ουαλίας.

Η Νοτιοκορεατική εταιρεία είναι μία από τις πολλές που υπέγραψαν συμβάσεις με την Vodafone για την κατασκευή της «πρώτης εμπορικής επέκτασης του Open Radio Access Network στην Ευρώπη».

Το Radio Access Network καλύπτει τον εξοπλισμό που παρέχει την τελική σύνδεση μεταξύ του έξυπνου τηλεφώνου και του δικτύου της τηλεφωνίας και περιλαμβάνει εξοπλισμό, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε πύργους και κτήρια. Με το εν λόγω σύστημα, μέρη του δικτύου που έχουν κατασκευαστεί από διαφορετικούς παρόχους είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, καθώς διαθέτουν ένα κοινό σύστημα λειτουργιών.

Και επειδή ο εξοπλισμός από διαφορετικούς παρόχους είναι ασύμβατος, το εν λόγω σύστημα μπορεί να συναρμολογηθεί χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από διαφορετικές εταιρείες, σχεδόν σαν Lego, αντί να χτιστεί από έναν μοναδικό πάροχο.

Στελέχη της Vodafone τονίζουν ότι το Open RAN θα δώσει τη δυνατότητα στην κολοσσιαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών να δίνει νέα χαρακτηριστικά ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές, να προσθέτει δυνατότητες και να επιλύει προβλήματα «άμεσα».

Αυτή, λένε ειδικοί, είναι μία καθοριστική στιγμή για την ιστορία του 5G στη Μεγάλη Βρετανία.

Από τότε που ανακοινώθηκε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ότι θα πρέπει να βγάλουν εκτός τον εξοπλισμό της κινεζικής, Huawei, βρέθηκαν αντιμέτωπος με περιορισμένες επιλογές – είτε τη Nokia είτε την Ericsson – για τον εξοπλισμό τους. Αυτό, όπως λένε, οδήγησε σε υψηλότερες τιμές και καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των δικτύων.

Όμως τώρα η Samsung, που για καιρό θεωρούνταν εκτός παιχνιδιού στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Ευρώπης, έχει κάνει μία θεαματική επιστροφή καταφέρνοντας να σπάσει το ολιγοπώλιο των δύο εταιρειών, Nokia και Ericsson.

Η μεγάλη επιστροφή της Samsung, που αναμένεται να έχει και συνέχεια, θα βοηθήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων, στη βελτίωση του ανταγωνισμού, αλλά και των προϊόντων

ΣΧΕΤΙΚΑ