Οι Γκέιτς συμφώνησαν σε σχέδιο διάσπασης του Ιδρύματός τους

Φωτογραφία: AP Images

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι έχει καταστρώσει σχέδιο διάσπασης του οργανισμού σε περίπτωση που οι δύο επικεφαλής του δεν μπορέσουν να συνεργαστούν μετά το διαζύγιό τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς θα έχουν μία δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, με την ολοκλήρωση της οποίας η Μελίντα θα μπορεί να παραιτηθεί, αν το θελήσει.

Επίσης, προβλέπεται ότι η κυρία Γκέιτς θα μπορεί να λάβει «προσωπικά κεφάλαια» από τον πρώην σύζυγό της για το δικό της φιλανθρωπικό έργο. Η ίδια δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανη» το έργο που έχει γίνει.

Με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «πιστεύει βαθιά στην αποστολή του Ιδρύματος και παραμένει ως συν-Πρόεδρος πλήρως αφοσιωμένη στο έργο» της.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν αναφορικά με το μέλλον του οργανισμού όταν το ζευγάρι ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο ότι παίρνει διαζύγιο μετά από 27 χρόνια γάμου.

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι τρέχουν το «φιλανθρωπικό οργανισμό» έργο του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η μάχη κατά των μολυσματικών ασθενειών και η ενθάρρυνση του εμβολιασμού στα παιδιά.

Η Μελίντα Γκέιτς θα παραμείνει στη θέση της στο Ίδρυμα κατά τη διάρκεια της «δοκιμαστικής περιόδου», παρότι ανακοινώθηκε χθες ότι η διοίκηση του οργανισμού αναζητά και νέους υποψηφίους για να επιβλέπουν το έργο του. ο Γενικός Διευθυντής, Μαρκ Σούζμαν, δήλωσε ότι τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν τον επόμενο Ιανουάριο. Εξήγησε δε ότι οι πόροι που θα λάβει η Μαλίντα Γκέιτς σε περίπτωση που παραιτηθεί θα «είναι εντελώς διαφορετικά από την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος, η οποία δε θα επηρεαστεί» από τη συμφωνία.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αυτή έρχεται μερικές μόνο ημέρες μετά την πρόσφατη απόφαση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Γουόρεν Μπάφετ, να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Την περασμένη Τρίτη, σε σημείωμα προς το Ίδρυμα Γκέιτς, το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει άλλα 15 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική τους περιουσία στον οργανισμό.

Όπως και να έχει το θέμα, και ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς διαθέτουν και άλλα φιλανθρωπικά ταμεία, που επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των γυναικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ