fbpxΤι συμβαίνει τελικά με τα κορωνο-πάρτι στη Μύκονο | Economistas.gr
Skip to main content

Τι συμβαίνει τελικά με τα κορωνο-πάρτι στη Μύκονο

Τι συμβαίνει τελικά με τα κορωνο-πάρτι στη Μύκονο
Φωτο: Shutterstock

Τρόπους προκειμένου να εντοπίζουν και να βάζουν τέλος στα κορωνοπάρτι της Μυκόνου αναζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Έπειτα από το μίνι lockdown που επιβλήθηκε, η Μύκονος επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται όμως με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, και χωρίς τήρηση μέτρων, προκαλούν προβληματισμό στις Αρχές.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από το τελευταίο πενθήμερο σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν εννιά κορωνοπάρτι σε βίλες του νησιού. Από αυτά τα έξι ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε αυτά επιβλήθηκαν έξι πρόστιμα των 50.000 ευρώ και τρία για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά συμμετείχαν από 50 έως και 400 άτομα, ενώ όπως προκύπτει οι διοργανωτές είχαν σκαρφιστεί μέχρι και τρόπους προκειμένου να μεταφέρονται στις τοποθεσίες των κορωνοπάρτι οι πλούσιοι πελάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα κορωνοπάρτι διοργανώνονται ακόμα και σε θαλαμηγούς, με αποτέλεσμα να κινητοποιείται το Λιμενικό.

Πώς «ξετρυπώνουν» τα κορωνοπάρτι

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτύξει τακτικές προκειμένου να εντοπίζουν πιο εύκολα τις βίλες όπου διοργανώνονται τα κορωνοπάρτι. Μία από τις μεθόδους βασίζεται στη δυνατή μουσική που προέρχεται από τις βίλες. Όταν λοιπόν φτάνουν σε κάποια, χτυπούν τα κουδούνια. Τις περισσότερες φορές όμως δεν τους ανοίγουν τις πόρτες. Έτσι, την επόμενη ημέρα επισκέπτονται τις οικίες και μέσα από τα ρολόγια της ΔΕΗ βρίσκουν τους ιδιοκτήτες. Στη συνέχεια προσπαθούν να φτάσουν μέσω αυτών στον ενοικιαστή βάσει του εγγράφου μίσθωσης. Αφού βρουν τα στοιχεία του τού βεβαιώνουν και το πρόστιμο.

Βρίσκουν κόλπα για να αποφύγουν τα πρόστιμα

Και με αυτόν τον τρόπο όμως οι αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά σε εμπόδια καθώς οι διοργανωτές των πάρτι προσπαθούν να σκαρφιστούν κόλπα ώστε να μην τους βεβαιωθούν τα πρόστιμα.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις π[ου η ΕΛ.ΑΣ ακολουθεί την μεθοδολογία που περιγράφηκε παραπάνω, αλλά φτάνοντας στους ενοικιαστές, εκείνοι ισχυρίζονται και αποδεικνύουν πως δεν μπόρεσαν να πάνε στις βίλες που νοίκιασαν αλλά πήγε φίλος τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που ο ενοικιαστής ήταν Μεξικάνος και βρισκόταν στη χώρα του, και άρα ο διοργανωτής είχε χρησιμοποιήσει «μεσάζοντα» προκειμένου να διοργανώσει το πάρτι και έτσι να ξεφύγει το πρόστιμο.

Στη Μύκονο ο Χρυσοχοΐδης -Εισήγηση προστίμων και για τους ιδιοκτήτες

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛ.ΑΣ είναι σε αναζήτηση νέων μεθόδων για να εντοπίζονται πιο εύκολα τα κορωνοπάρτι, αλλά και πρακτικών ώστε να αποτρέπεται η διοργάνωσή τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε μάλιστα χθες στη Μύκονο μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, και προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία. «Αυτό είναι μία δυσχερής και δύσκολη δουλειά πράγματι. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία συνεργασία όλων των τοπικών φορέων με την Αστυνομία, η οποία κάνει μία τεράστια προσπάθεια. Ήδη χθες το βράδυ επέβαλε και άλλα πρόστιμα. Θα εισηγηθούμε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο ευχερέστερη η εξεύρεση, ο εντοπισμός και η τιμωρία όσων διοργανώνουν πάρτι σε βίλες. Και πιστεύω ότι μπαίνοντας κάθε μέρα στην κανονικότητα όλο και περισσότερο, αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρχει», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής στη νομοθεσία ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα και στους ιδιοκτήτες των κατοικιών στις οποίες οι ενοικιαστές διοργανώνουν τα κορωνοπάρτι. Στόχος είναι να γίνεται πιο προσεκτική επιλογή των ενοικιαστών και εξετάζεται το ενδεχόμενο να τίθενται αυστηρότεροι όροι στα συμβόλαια εκμίσθωσης.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί υπενθύμισε ότι στη νέα Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου από 60 αστυνομικοί υπηρετούν πλέον 186 εκ των οποίων οι 152 μόνιμοι.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το εμβόλιο της Astrazeneca προκάλεσε πολιτική θύελλα και εντάσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών
Πώς το εμβόλιο της Astrazeneca προκάλεσε πολιτική θύελλα και εντάσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών
Μετά τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η AstraZeneca κατάφερε να φτιάξει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ένα τεράστιο επίτευγμα που θα βοηθήσει να τελειώσει η πανδημία.
Πώς το εμβόλιο της Astrazeneca προκάλεσε πολιτική θύελλα και εντάσεις μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών
Ανοίγει ξανά η Μύκονος τη Δευτέρα
Ανοίγει ξανά η Μύκονος τη Δευτέρα
Από την πρώτη στιγμή οι επιχειρηματίες του νησιού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή, ενώ λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν να καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων.
Ανοίγει ξανά η Μύκονος τη Δευτέρα