Πώς οι τεχνολογικές εταιρείες βοηθούν τις μέλισσες

Φωτογραφία: Shutterstock

Η μελισσοκομία είναι μία από τις αρχαιότερες βιομηχανίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό απειλή. Πολλές, λοιπόν, τεχνολογικές εταιρείες καινοτομούν για να δώσουν στη μελισσοκομία ένα πιο λαμπερό μέλλον.

Ο Νώε Γουίλσον – Ριχ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας, Best Bees Company, τονίζει ότι είναι απογοητευτικός ο αριθμός των μελισσιών που χάνονται κάθε χρόνο. Χτυπημένα από παράσιτα ή την κλιματική αλλαγή, από τον Απρίλιο του 2019 έως το 2020, χάθηκε το 43,7% των μελισσιών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που καταγράφηκε από το 2010 που ξεκίνησε η καταμέτρηση.

Το θέμα, λοιπόν, είναι να σώσουμε τις μέλισσες «ακούγοντας» τις, υποστηρίζει ο κ. Γουίλσον – Ριχ, η εταιρεία του οποίου εγκαθιστά πομπούς σε εμπορικές και οικιακές περιοχές – οπουδήποτε, από τις σκεπές των σπιτιών έως του κήπους. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι της εταιρείας, που εδρεύει στη Βοστόνη, χρησιμοποιούν ένα προχωρημένο σύστημα λογισμικού για να παρακολουθεί και να καταγράφει την υγεία των αποικιών μελισσών.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα πηγαίνουν σε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση των εντόμων. Η εταιρεία, που πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και τις επιχειρήσεις, επίσης μαζεύει και εμφιαλώνει το μέλι.

Με την παγκόσμια βιομηχανία μελιού να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την υγεία των μελισσών όσον αφορά στο περιβάλλον, αλλά και την εμπορική αξία.

Μία άλλη εταιρεία που ασχολείται ενεργά με τη βιομηχανία της μελισσοκομίας είναι η Ιρλανδική, ApisProtect, η οποία φτιάχνει αυτόματους αισθητήρες που τοποθετούνται στα μελίσσια και μεταδίδουν πληροφορίες σε μία βάση δεδομένων. «Συγκεντρώνουμε στοιχεία για τις θερμοκρασίες, την υγρασία, τους ήχους, ακόμα και το πέταγμα των μελισσών έξω από τα μελίσσια», τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση της τεχνολογίας σηματοδοτεί μία ιστορική μεταστροφή από την παραδοσιακή μελισσοκομία.

Η Ισραηλινή, Beewise, προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν γίνεται την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης στα μελίσσια. Δημιούργησε, λοιπόν, το «Beehome», μια μεγάλη δομή σε σχήμα κουτιού που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να φιλοξενήσει 24 ξεχωριστές κυψέλες.

Με τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα ή μέσω μίας εφαρμογής από το τηλέφωνο ή την ταμπλέτα του μελισσοκόμου, το «Beehome» συνοδεύεται από μία σειρά καμερών, αισθητήρων και ρομποτικών χεριών, που όλα μαζί κάνουν τη δουλειά την οποία έκανε το ανθρώπινο χέρι – ακόμα και το μάζεμα του μελιού.

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνει ο μελισσοκόμος είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση των μελισσών σε τροφή και νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ