Ερωτήματα και απαντήσεις για την τεράστια κρίση του νερού

Φωτογραφία από SOOC/ Alexandros Michailidis

Το νερό είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, το πιο άφθονο αγαθό του πλανήτη. Αν μη τι άλλο, καλύπτει πάνω από το 70% τη Γης – ωστόσο οι άνθρωποι ως είδος είμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια κρίση.

Η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες συγκρούσεις και ο μεγάλος πληθυσμός της Γης είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στην καταστροφή της παροχής νερού σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι – το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού – δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Όσο λοιπόν αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, το ενδιαφέρον της επιστήμης επικεντρώνεται στο πώς θα αναπτυχθεί η τεχνολογία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν να είναι πολύ αργά.

Για παράδειγμα, η Ισραηλινή νεοφυή επιχείρηση, Watergen, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μετατρέψει τον αέρα σε νερό σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί σημαντικά από την κλιματική κρίση. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Μιριλασβίλι, η προοπτική μπορεί να ακούγεται σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως «το θέμα είναι πιο απλό». Η ατμόσφαιρα της Γης περιέχει 13 δισεκατομμύρια τόνους φρέσκου νερού. Οι μηχανές της Watergen φιλτράρουν το νερό απορροφώντας το από τον αέρα.

Παρότι πρόκειται για πολλά υποσχόμενη λύση, η αλήθεια είναι ότι περιέχει και κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα τη μόλυνση του αέρα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στοιχεία στον αέρα που είναι τοξικά για το ανθρώπινο σώμα και υφίσταται, παρότι η χρήση τους έχει απαγορευτεί από το 1999.

Από την άλλη, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να εξάγει κανείς πόσιμο νερό ακόμα και από αέρα που προέρχεται από αστικές, μολυσμένες περιοχές. Με άλλα λόγια, το νερό μετατρέπεται σε πόσιμο, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι μεγάλες μηχανές της Watergen έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 6.000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας και τα χωριά στην Κεντρική Αφρική όπου οι κάτοικοι θα έπρεπε σε διαφορετική περίπτωση να περπατήσουν για ώρες για να βρουν νερό. Η εταιρεία βοήθησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2020, που σκότωσαν 34 ανθρώπους και έκαψαν 3.500 σπίτια.

Το θέμα, λέει ο κ. Μιριλασβίλι, «δεν είναι μόνο να σωθούν ζωές, αλλά να βελτιωθούν οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση μόνο σε νερό με περιττώματα. Μία γουλιά από αυτό το νερό απειλεί τον άνθρωπο με ασθένειες όπως η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 500.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν εξ αιτίας του μολυσμένου νερού.

Όσον αφορά στο να βρεθεί καθαρό νερό, ο ωκεανός είναι μία σημαντική πηγή. Τα παγόβουνα περιέχουν πολύ αγνό νερό, καθώς προέρχονται από παγετώνες, οι οποίοι σχηματίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σε κάποιες χώρες, όπως ο Καναδάς, έχει αρχίσει η «εκμετάλλευση» παγόβουνων. Επιστήμονες συνεργάζονται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την παροχή νερού.

Ωστόσο, τα παγόβουνα είναι μία αρκετά παράτολμη κίνηση, καθώς λόγω του όγκου τους είναι δύσκολο να μεταφερθούν και μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Είναι η λύση το νερό των ωκεανών;

Εδώ και αιώνες, ακόμα και αρχαίοι πολιτισμοί έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν το αλάτι από το θαλασσινό νερό, με τη γνωστή διαδικασία της αφαλάτωσης, χρησιμοποιώντας τη ζέστη. Τώρα, οι επιστήμονες επιχειρούν το ακριβώς αντίθετο. Αντί να κρατήσουν το αλάτι, να κρατήσουν το νερό.

Μία εταιρεία που κάνει αυτή τη διαδικασία είναι η αμερικανική, Dupont, με έδρα στο Ντελαγουέαρ, η οποία έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 94 εκατομμυρίων λίτρων νερού το λεπτό σε εργοστάσια που διαθέτει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βέβαια, κανείς δεν ξέρει αν όλες αυτές οι λύσεις είναι επαρκείς. Καθώς τα παγκόσμια αποθέματα πόσιμου νερού μειώνονται διαρκώς, η ανθρωπότητα δίνει μάχη με το χρόνο για να λύσει το πρόβλημα χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ