fbpxΤα γαλακτοκομικά από εργαστήριο είναι το μέλλον του γάλακτος | Economistas.gr
Skip to main content

Τα γαλακτοκομικά από εργαστήριο είναι το μέλλον του γάλακτος

Τα γαλακτοκομικά από εργαστήριο είναι το μέλλον του γάλακτος
Φωτογραφία από Shutterstock/ 279photo Studio

Για δεκαετίες, οι χορτοφάγοι ήταν περιορισμένοι σε προϊόντα με βάση της σόγια για να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς η χορτοφαγία έγινε τα μόδας και εμφανίστηκαν πολλές επιλογές προϊόντων με βάση το αμύγδαλο, την καρύδα και τη βρώμη.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, Σουηδοί επιστήμονες έφτιαξαν γάλα από πατάτα, που παρά την υψηλή του βιωσιμότητα, προέρχεται από υδατάνθρακες. Το «ιερό δισκοπότηρο» όμως για τους επιστήμονες είναι να καταφέρουν να παράξουν κανονικό γάλα από εργαστήριο.

Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων, από τη Σίλικον Βάλεϊ μέχρι τη Σιγκαπούρη, κάνει αυτό ακριβώς: Προσπαθούν να παράξουν πραγματικό γάλα με βάση την τεχνητή παρασκευή των πρωτεϊνών σε τυρόπηγμα (καζεΐνη) και ορό γάλακτος, που να είναι κατάλληλο για μαζική κατανάλωση.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα δίνει την αυθεντική αίσθηση και γεύση του γάλακτος, θα είναι ανθεκτικό στη ζέστη και θα αποτελεί το τέλειο συστατικό για βίγκαν τυρί.

Ήδη η αγορά των εναλλακτικών του γάλακτος είναι από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή, η αξία της στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια στερλίνες. Στη Μεγάλη Βρετανία, η συγκεκριμένη αγορά αναπτύχθηκε κατά 69% στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, με τα γάλατα που δεν έχουν βάση τη σόγια να αναπτύσσεται το ίδιο διάστημα κατά 129%.

Η «μεγάλη πρόκληση», σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η παρασκευή των πρωτεϊνών σε καζεΐνη να μοιάζουν με τις πρωτεΐνες του πραγματικού αγελαδινού γάλακτος. Μία επόμενη πρόκληση θα είναι οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν σε κοινωνίες, οι οποίες βασίζουν την παράδοσή τους σε εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανότερο να αγοράσουν προϊόντα, των οποίων η γεύση μοιάζει με την πραγματική του γάλακτος, κάτι το οποίο δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Η μόνη εταιρεία που έχει καταφέρει να φέρει στην αγορά προϊόντα με βάση τη ζύμωση πρωτεΐνης είναι η Perfect Day, μία νεοφυή επιχείρηση της Σίλικον Βάλει. Η Perfect Day ήταν η πρώτη που παρασκεύασε πρωτεΐνη ορού γάλακτος από αγελαδινό γάλα και τώρα πουλά τα προϊόντα της σε 5.000 καταστήματα στις ΗΠΑ.

Όμως, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Η τιμή είναι απαγορευτική για πολλούς καταναλωτές, καθώς ένα κουτί με 550 ml παγωτό της Perfect Day στοιχίζει περίπου 8 στερλίνες.

Μία άλλη νεοφυή επιχείρηση, η New Culture, φτιάχνει τυρί μοτσαρέλλα με βάση τη ζύμωση πρωτεΐνης που λιώνει τέλεια για την πίτσα. Και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, στελέχη της παραδέχονται ότι απέχει πολύ ακόμα από το να μπορεί να βγάλει το προϊόν της στην αγορά.

Και παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για το μέλλον – ειδικά όσο θα γίνεται προσπάθεια μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος για περιβαλλοντικούς λόγους – πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν ότι η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα πρέπει να αποφύγει τα «τρόφιμα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία». Όπως χαρακτηριστικά λένε, «δεν έχει μεγάλη σημασία το γάλα που βάζει στον καφέ του ένας ενήλικας, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα του γάλακτος που καταναλώνει ένα μικρό παιδί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζουν τα κινεζικά lockdown τις πολυεθνικές εταιρείες
Πώς επηρεάζουν τα κινεζικά lockdown τις πολυεθνικές εταιρείες
Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις έχουν κάνει προσπάθειες να μεταφέρουν τουλάχιστον κάποιες δραστηριότητές τους εκτός της Κίνας, εξ αιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες
Πώς επηρεάζουν τα κινεζικά lockdown τις πολυεθνικές εταιρείες
Δραματική έκκληση του ΟΗΕ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Δραματική έκκληση του ΟΗΕ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Δραματική έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, καλώντας τον να ξανανοίξει τα Ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα πριν η κατάσταση φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Δραματική έκκληση του ΟΗΕ προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Οι απώλειες στη Wall Street ξεπερνούν τα 7 τρισεκατομμύρια
Οι απώλειες στη Wall Street ξεπερνούν τα 7 τρισεκατομμύρια
Η παγκόσμια αναταραχή που βιώνουμε από τις αρχές σχεδόν της φετινής χρονιάς έχει εξαφανίσει πάνω από 7 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία του δείκτη, S&P 500, της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street.
Οι απώλειες στη Wall Street ξεπερνούν τα 7 τρισεκατομμύρια
Οι Κινεζικές αγορές βρίσκονται στον πάτο
Οι Κινεζικές αγορές βρίσκονται στον πάτο
«Στον πάτο» έχουν φτάσει οι δείκτες στις Κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου επενδυτικού τραπεζίτη στην Κίνα.
Οι Κινεζικές αγορές βρίσκονται στον πάτο