Ο σολομός που θα αγοράζουμε στο μέλλον ίσως… καλλιεργείται στον αγρό

Shutterstock/ Maria Uspenskaya

Σε μία σειρά από δεξαμενές στο Μαϊάμι της Φλόριντα, πέντε εκατομμύρια ψάρια κολυμπούν κυκλικά, σε πολύ μεγάλη απόσταση από το «σπίτι» τους. Πρόκειται για σολομούς του Ατλαντικού, οι οποίοι βρίσκονται κατά βάση στα κρύα νερά των φιορδ της Νορβηγίας και στη Σκωτία.

Και καθώς ο σολομός δεν είναι ένα είδος που ζει στη Φλόριντα, καθώς είναι αδύνατο να προσαρμοστεί στα ζεστά νερά της περιοχής, οι δεξαμενές γεμίζονται με κρύο νερό και τοποθετούνται σε αποθήκες με δυνατό κλιματισμό. Η εγκατάσταση, που ονομάζεται Bluehouse, άνοιξε στην της πρώτη φάση πέρυσι και στόχος είναι να γίνει η μεγαλύτερη φάρμα… ψαριών στον κόσμο.

Ο πρώτος στόχος είναι η παραγωγή 9.500 τόνων ψαριών τον χρόνο, όμως η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η Atlantic Sapphire, σκοπεύει να ξεπεράσει σε παραγωγή τους 222.000 τόνους έως το 2031 – ποσότητα αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες της αμερικανικής αγοράς κατά 41% ή ένα δισεκατομμύριο γεύματα.

Η εταιρεία ηγείται ενός επιταχυνόμενου ρεύματος στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ προς την ιχθυοκαλλιέργεια σε αγροτικές εκτάσεις. «Όταν αρχίσαμε να εξερευνούμε την πιθανότητα πριν από 10 χρόνια, ο κόσμος νόμιζε ότι είμαστε τρελοί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Sapphire, Γιόχαν Άντερσεν.

Ο επικεφαλής της εταιρείας που ανήκει σε Νορβηγούς τόνισε ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι μία επιχείρηση που εκτρέφει σολομούς στη γη θα μπορούσε να βγάζει κέρδος, ακόμα και να γίνει».

Η τεχνολογία που επιτρέπει τη λειτουργεία της Bluehouse δεν είναι καινούργια, όμως η χρήση της σε καταναλωτική βάση έγινε βιώσιμη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα «κλειστό σύστημα», το οποίο μειώνει και τους κινδύνους για τα ψάρια, καθώς δεν είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες και παράσιτα όπως τα ψάρια που μεγαλώνουν σε ιχθυοκαλλιέργειες.

Ειδικοί της εταιρείας επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος εκτροφής ψαριών έχει λιγότερες ασθένειες και πολύ λιγότερη θνησιμότητα.

Η Atlantic Sapphire έχει ήδη επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια για τις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και σκοπεύει να αυξήσει αυτή την επένδυση στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο ερώτημα, γιατί μία Νορβηγική εταιρεία αποφάσισε να φτιάξει τη συγκεκριμένη επένδυση στις ΗΠΑ, η απάντηση είναι ότι υπάρχουν δύο λόγοι:

Πρώτον, με την επένδυση στη Φλόριντα έχει καλύτερη πρόσβαση στη μεγάλη αμερικανική αγορά.

Και δεύτερον, το νερό της Φλόριντα έχει ιδιαίτερη σύσταση: είναι πιο γλυκό στην επιφάνεια και με περισσότερο αλάτι στο βάθος. Ο σολομός είναι ένα ψάρι που χρειάζεται φρέσκο νερό όταν είναι μικρό και θαλασσινό όταν μεγαλώνει.

Πάντως, οι ειδικοί της εταιρείας επισημαίνουν ότι η τεχνολογία τους είναι συμφέρουσα και, σίγουρα, θα εμπνεύσει και άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο για να κάνουν ανάλογες επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ