fbpxΟι τέσσερις προβλέψεις του Ρουμπινί για την οικονομία | Economistas.gr
Skip to main content

Οι τέσσερις προβλέψεις του Ρουμπινί για την οικονομία

Οι τέσσερις προβλέψεις του Ρουμπινί για την οικονομία
Ο Οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι/ Φωτογραφία AP

Τέσσερα σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές αναλύει στο Project Syndicate ο οικονομολόγος – και γνωστός καταστροφολόγος – Νουριέλ Ρουμπινί.

Το άρθρο του έρχεται σε μία στιγμή που πολλοί αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο στασιμο-πληθωρισμού, ειδικά στις ΗΠΑ, το επόμενο διάστημα.

Τα τέσσερα σενάρια του Ρουμπινί σχετίζονται με το αν θα έχουμε ανάπτυξη ή ύφεση παγκοσμίως και αν ο πληθωρισμός θα επιμείνει.

Στο πρώτο σενάριο, το οποίοι πιστεύουν πολλοί αναλυτές της Wall Street, αλλά προκρίνει και ο ίδιος ο Ρουμπινί, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις μέτριες, κοντά στο στόχο των κεντρικών τραπεζών για πληθωρισμό 2%.

Η βάση του σεναρίου αφορά στον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η μετάλλαξη, Delta, η οποία όμως θα μετριαστεί μεσοπρόθεσμα και τότε η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σταδιακά παράλληλα με τα πραγματικά επιτόκια και οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν την ποσοτική χαλάρωση χωρίς να προκαλέσουν διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών ή των ομολόγων.

Στο δεύτερο σενάριο, θα υπάρξει υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί και, ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Η εκτίμηση βλέπει τον πληθωρισμό να επιμένει, διαψεύδοντας την πεποίθηση των Κεντρικών Τραπεζών ότι οι αυξήσεις θα είναι προσωρινές.

Σε αυτό το σενάριο, η απάντηση της αγοράς θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Αν αυξήσουν τα επιτόκια, είναι πιθανό οι δείκτες των Χρηματιστηρίων να υποχωρήσουν σημαντικά.

Στο τρίτο σενάριο εκτιμάται πως θα υπάρξει στασιμοπληθωρισμός και μεσοπρόθεσμη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Οι χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες, παγιδευμένες σε ένα σπιράλ χρέους, θα δυσκολευτούν να εξομαλύνουν τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσουν κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, το ίδιο και οι πραγματικές αποδόσεις, επειδή η ταχεία και ασταθής αύξηση των τιμών θα αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα μακράς λήξης. Αυτό θα οδηγήσει σε απότομη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών.

Στο τέταρτο σενάριο, θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η αποδυνάμωση της ζήτησης δεν θα είναι απλώς ένας παροδικός φόβος αλλά προάγγελος της νέας κανονικότητας, όταν αποσυρθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, οι μετοχές θα διορθώσουν και οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίση χρέους βλέπουν ο Ρουμπινί και ο Ελ Εριάν
Κρίση χρέους βλέπουν ο Ρουμπινί και ο Ελ Εριάν
Ξαναχτύπησε με δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία ο Dr. Doom, ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, και μαζί με το διάσημο επενδυτή Μοχάμεντ Ελ Εριάν, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την παγκόσμια οικονομία και τον κίνδυνο να πέσει σε στασιμοπληθωρισμό.
Κρίση χρέους βλέπουν ο Ρουμπινί και ο Ελ Εριάν
Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ
Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ
Βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη του 2022, ωστόσο η ανθρωπότητα και η παγκόσμια οικονομία δεν έχουν «γλυτώσει» ακόμα από το 2020.
Ο «πονοκέφαλος» του 2020 είναι ακόμα εδώ
Διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για «φούσκα έτοιμη να σκάσει» στις αγορές
Διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για «φούσκα έτοιμη να σκάσει» στις αγορές
Οι μετοχές δεν είχαν καλό ξεκίνημα φέτος. Ο τεχνολογικός, Nasdaq, βρίσκεται ήδη σε διόρθωση έχοντας απωλέσει πάνω από το 10% της αξίας του. Και αν πιστέψουμε τις προβλέψεις ενός από τους πιο σημαντικούς διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, τότε αυτή είναι μόνο η αρχή.
Διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για «φούσκα έτοιμη να σκάσει» στις αγορές