Τα σκάνδαλα δεν πτόησαν την κερδοφορία του Facebook

Το Facebook από κινητό/ Φωτογραφία AP

Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα κέρδη του Facebook κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, παρά το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για το γίγαντα των κοινωνικών δικτύων, εξ αιτίας της διαρροής απόρρητων εγγράφων της εταιρείας.

Για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, το Facebook ανακοίνωσε κέρδη 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημαντικά αυξημένα από τα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.

Ωστόσο, τα κέρδη της εταιρείας δέχτηκαν πλήγμα από την αναβάθμιση ασφαλείας που έγινε στο iOS 14 της Apple, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι εταιρείες να κάνουν στοχευμένη διαφήμιση.

Τα εξαιρετικά νέα από την κερδοφορία του κοινωνικού δικτύου έρχονται σε μία δύσκολη στιγμή για τον Μαρκ Ζούκεμπεργκ, μετά τις αποκαλύψεις πρώην υπαλλήλου για τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία και, συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες ότι δίνεται προτεραιότητα στα κέρδη αντί της ασφάλειας.

Οι διαρροές σε σημαντικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν ένα μάλλον ζοφερό προφίλ για την εταιρεία, η οποία δε φάνηκε να καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να περιορίσει τη ρητορική μίσους ή την εξέγερση στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Μάλιστα, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κοινωνικό δίκτυο ενίσχυσε τη ρητορική μίσους του πρώην Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θεωρώντας ότι αποκομίζει οφέλη. Τους ισχυρισμούς διέψευσε ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ λέγοντας ότι «υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ψεύτικης εικόνας για το Facebook».

Κατά το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, ο διαδικτυακός γίγαντας ανακοίνωσε ότι η βάση των χρηστών του αυξήθηκε κατά 6% στα 2,91 δισεκατομμύρια χρήστες.

Πάντως, παρά τα σημαντικά κέρδη, τα έσοδα του κολοσσιαίου κοινωνικού δικτύου μειώθηκαν οριακά, κυρίως εξ αιτίας της προαναφερόμενης αναβάθμισης της Apple. Το Facebook ανακοίνωσε ότι η αναβάθμιση θα είχε επιπτώσεις και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όμως, στη συνέχεια, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την επένδυση στο κομμάτι του metaverse, ένα εργαστήριο που έχει ως στόχο να δημιουργήσει περισσότερη εικονική πραγματικότητα σε επίπεδο hardware, software, αλλά και περιεχομένου.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, πάντως, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο των νομοθετικών σωμάτων και των ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη κάνει μήνυση στην εταιρεία για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Η πρώην εργαζόμενη του Facebook, Χόουγκεν, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι το κοινωνικό δίκτυο «επιδεινώνει πέραν πάσης αμφιβολίας τη ρητορική μίσους» και αποκάλυψε ότι η εταιρεία – στο βωμό των κερδών – αρνείται να κάνει κάποιες μικρές αλλαγές που θα περιόριζαν σημαντικά το πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ