Γιατί πούλησε ο Έλον Μασκ μετοχές της Tesla

Ο ηγέτης της Tesla, Ελον Μασκ / Φωτογραφία: AP Images

Χθες έγινε γνωστό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, πούλησε αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας. Η κίνηση έγινε λίγες μέρες αφότου είχε ρωτήσει τα 63 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter αν θα έπρεπε να πουλήσει μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% της εταιρείας.

Μετά το τουίτ, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά περίπου 16% μέσα σε δύο μέρες, καθώς το αποτέλεσμα έδειξε ότι θα έπρεπε να πουλήσει. Η τιμή της μετοχής ανέκαμψε ελαφρώς χθες.

Η Tesla είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, με τη χρηματιστηριακή αξία της να αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο Μασκ πούλησε περίπου 3,6 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, πούλησε άλλες 934.000 μετοχές για περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια αφού άσκησε το δικαίωμα πώλησης περίπου 2,2 εκατ. μετοχών, σύμφωνα με τον κανονισμό των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η άσκηση του δικαιώματος πώλησης σχεδόν του ενός πέμπτου αυτών των μετοχών είχε ήδη αποφασιστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολύ πριν ο Έλον Μασκ ρωτήσει σχετικά τους ακολούθους στο κοινωνικό δίκτυο.

Οι πωλήσεις ισοδυναμούν περίπου στο 3% των συνολικών μετοχών που έχει ο Μασκ στην Tesla, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η πώληση σχετίζεται με τη «δημοσκόπηση» στο Twitter. Ο ίδιος ο Μασκ είχε δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, η οποία συγκέντρωσε 3,5 εκατ. ψήφους, με περίπου το 58% να τάσσεται υπέρ της πώλησης.

Ο Έλον Μασκ δεν έχει μιλήσει μετά την ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο, ωστόσο μεταξύ άλλων τόνισε το γεγονός ότι ο ίδιος – όπως και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών – δε λαμβάνει μισθό, «οπότε ο μόνος τρόπος για να πληρώσει τους προσωπικούς μου φόρους είναι με την πώληση των μετοχών».

Η πώληση μετοχών είναι μία συνηθισμένη πρακτική για ανθρώπους που πληρώνονται με μετοχές ώστε να καλύπτουν τα έξοδά τους. Συγκεκριμένα, συνήθως, άνθρωποι όπως ο Έλον Μασκ ή ο Τζεφ Μπέζος παίρνουν δάνεια από τράπεζες βάζοντας ως εγγύηση τις μετοχές τους για να ζήσουν… ή για να αγοράσουν μία έπαυλη ή ένα αεροπλάνο. Πωλούν τις μετοχές για αποπληρωμή των δανείων, δεδομένου ότι όταν μετράται η περιουσία τους σε αρκετά δισεκατομμύρια, αυτό δε σημαίνει ότι έχουν τις αντίστοιχες καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά ότι διαθέτουν μετοχές της εν λόγω αξίας.

Για τον Έλον Μασκ, η πώληση των μετοχών ήταν η πρώτη από το 2016 όταν είχε πουλήσει μετοχές για να πληρώσει φόρους ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Βέβαια, η προοπτική νέων πωλήσεων «τρόμαξε» τους επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν επίσης να «ξεφορτωθούν» την Tesla προκαλώντας και την πτώση στη μετοχή της.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας, πάντως, έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα διολίσθηση της τιμής της εταιρείας που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ