Η AstraZeneca θα βγάζει κέρδος από το εμβόλιο για τον Covid-19

Shutterstock

Σταματάει η φαρμακευτική εταιρεία, AstraZeneca, την πολιτική του να μη βγάζει κέρδος από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ήδη η κολοσσιαία εταιρεία έχει αρχίσει να υπογράφει συμφωνίες για την πώληση του εμβολίου της την επόμενη χρονιά με ένα μέτριο κέρδος για τα ταμεία της.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα πουλάει το εμβόλιο της σε τιμή κόστους – κάτι που έγινε εξ αρχής – και ότι η πολιτική αυτή θα σταματήσει όταν η Covid-19 δε θα είναι πια πανδημία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι η ασθένεια έχει αρχίσει να γίνεται ενδημική, ενώ το εμβόλιο θα συνεχίσει να πωλείται χωρίς καθόλου κέρδος στις φτωχότερες χώρες.

Παλαιότερα, ο κ. Σοριό είχε τονίσει ότι «αποφασίσαμε να το πουλάμε χωρίς κέρδος, επειδή η βασική μας προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε την παγκόσμια υγεία». Σε νεότερη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο, BBC, τόνισε ότι «δε μετανιώνει καθόλου» που η εταιρεία δεν έβγαλε κανένα κέρδος, ενώ οι ανταγωνιστές έβγαλαν τεράστια κέρδη, παρά το γεγονός ότι είχε επίσης να αντιμετωπίσει έντονη κριτική από πολιτικούς σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το εμβόλιο, το οποίο παρασκευάσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έσωσε ένα εκατομμύριο ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ απέτρεψε και εκατομμύρια νοσηλείες.

Ο κ. Σοριό πρόσθεσε ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί είναι για την επόμενη χρονιά και τόνισε ότι «ο ιός γίνεται ενδημικός, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».

Και εξήγησε ότι η τιμολόγηση θα είναι διαφορετική ανά χώρα ώστε να εξασφαλισθεί ότι το εμβόλιο θα είναι προσιτό σε όλους.

Έως το τέλος της χρονιάς, η AstraZeneca αναμένεται να έχει παράσχει 250 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στο πρόγραμμα, Covax, για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer και της Moderna, έχουν αποκομίσει κέρδη από τα εμβόλιά τους.

Το πιο σύνηθες περιθώριο κέρδους για τη φαρμακοβιομηχανία είναι περίπου 20%, όμως ο Σοριό δήλωσε ότι η AstraZeneca που χρεώνει περίπου 5 δολάριο το εμβόλιο, σε τιμή κόστους, θα βγάλει μικρό κέρδος.

Πάντως, η απόφαση της AstraZeneca να χρεώνει έστω και για να αποκομίσει μικρό κέρδος δέχτηκε έντονη κριτική, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η πανδημία συνεχίζεται και ότι η απόφαση «δείχνει ότι είναι λάθος να δίνει κανείς επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε με τους κυβερνητικούς πόρους σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες».

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η AstraZeneca και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται είχαν παράσχει 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ