Η τελευταία δισεκατομμυριούχος της Ινδίας έχτισε μια αυτοκρατορία… ομορφιάς

Φωτογραφία shutterstock

Η πιο πρόσφατη δισεκατομμυριούχος της Ινδίας είναι μία 58χρονη πρώην επενδυτική τραπεζίτης, της οποίας η νεοφυής επιχείρηση προϊόντων ομορφιάς έκανε μία εντυπωσιακή είσοδο στο χρηματιστήριο αυτό το μήνα.

Οι μετοχές της εταιρείας, FSN E-Commerce Ventures – ιδιοκτήτρια της εταιρείας που πουλά καλλυντικά μέσω διαδικτύου, Nykaa – καταγράφουν διαρκή άνοδο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Μουμπάι.

Μέσα σε μερικές ημέρες, η τιμή της μετοχής της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την τιμή εισαγωγής, με αποτέλεσμα η κεφαλαιακή αξία της επιχείρησης να πλησιάσει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ – 11 φορές υψηλότερη από την αξία της επιχείρησης όταν χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά το 2020.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, Falguni Nayar – μία από τις ελάχιστες Ινδές γυναίκες που ίδρυσε και διοικεί μία τεχνολογική εταιρεία αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων – να δει την περιουσία της να αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό την καθιστά την τελευταία αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο της χώρας, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Bloomberg.

Η Falguni Nayar ίδρυσε την επιχείρησή της το 2012 σε μία στιγμή που οι περισσότερες Ινδές αγόραζαν τα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ τους από τοπικά καταστήματα, όμως ήδη ξεπηδούσε η ιδέα των ηλεκτρονικών αγορών.

Η εταιρεία, Nykaa, που σημαίνει ηθοποιός στα σανσκριτικά, πλέον προσφέρει πάνω από 4.000 μάρκες στην ιστοσελίδα της. Ο τζίρος της έφτασε τα 330 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο.

Η περίπτωση της Falguni Nayar μελετάται στο Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Επιχειρήσεων στο Αχμενταμπάντ, το πιο σημαντικό Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών της χώρας. Σήμερα, η Nayar είναι η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της χώρας.

Οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας έγιναν πλουσιότεροι

Η πανδημία οδήγησε πολλούς Ινδούς στην ανεργία και, κυρίως, γυναίκες, οι οποίες είναι χαμηλότερα στην οικονομική σκάλα. Όμως, η περυσινή χρονιά αποδείχτηκε πολύ καλή για του πολύ πλούσιους.

Ο Mukesh Ambani – επικεφαλής της Reliance Industries – έχει περιουσία άνω των 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση που είδε μέσα σε ένα χρόνο αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθεί ο Gautam Adani της Adani Group, ο οποίος είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται μέσα σε ένα χρόνο από λιγότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Επίσης, η χρονιά ήταν πολύ σημαντική για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς πολλές εξ αυτών έγιναν δεκτές με πολύ ενθουσιασμό από τους επενδυτές κατά τη δημόσια εγγραφή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ