Η Αυστραλία και η Google αλλάζουν σελίδα στη σχέση τους

Google/ Φωτογραφία AP

Η Google ετοιμάζεται να κάνει τη μεγαλύτερη επένδυσή στην ιστορία της στην Αυστραλία, παρά την οξεία αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στις αρχές της χρονιάς όταν ο τεχνολογικός κολοσσός απειλούσε να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σάνταρ Πισάι, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (περίπου 736 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) στη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι πόροι θα διατεθούν, κυρίως, για τη δημιουργία του πρώτου κόμβου έρευνας στην Αυστραλία, καθώς και για να ενισχυθεί ο τομέας των υπηρεσιών cloud.

Η Google επίσης σκοπεύει να συνεργαστεί με κυβερνητικές υπηρεσίες της Αυστραλίας για επιστημονική έρευνα, ενώ στα σχέδιά της περιλαμβάνονται ακόμα και σχέδια για καθαρή ενέργεια και για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου. Επίσης, ο αμερικανικός κολοσσός θα συνεργαστεί και με ένα τοπικό Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών.

Η Google, η οποία βρίσκεται στην Αυστραλία εδώ και δύο δεκαετίες, απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 άτομα, ενώ οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας, αλλά και καινοτομίες.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, η επένδυση θα δημιουργήσει επιπλέον 6.000 νέες θέσεις εργασίας και 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας – ή 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας.

Αλλαγή σελίδας

Το «στοίχημα» της Google στην Αυστραλία μοιάζει να σηματοδοτεί μία επανεκκίνηση στην περίπλοκη σχέση των δύο πλευρών και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Στο παρελθόν, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει συγκρουστεί με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σχετικά με ένα νόμο που πέρασε στη χώρα και απαιτούσε από την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για την αναπαραγωγή στις πλατφόρμες τους ειδησεογραφικού υλικού.

Για μήνες, η Google αντιστεκόταν στην εφαρμογή του νόμου, μέχρι που κάποια στιγμή προειδοποιούσε τους Αυστραλούς ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις έρευνές τους και ότι θα έχει «συνέπειες» και για τους χρήστες του YouTube. Οι αρχές τότε κατηγόρησαν την εταιρεία για «διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Google απείλησε με αποχώρηση από τη χώρα. Όμως, όσο πλησίαζε η ψηφοφορία, η Google άλλαξε τακτική και προσπάθησε να συνεργαστεί με μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Στη συνέχεια, η προσοχή στράφηκε στο Facebook, το οποίος ξαφνικά έκλεισε πολλές σελίδες στην Αυστραλία τον περασμένο Φεβρουάριο. Αργότερα, το Facebook αποκατέστησε τις σελίδες, αφού η Αυστραλία έκανε κάποιες αλλαγές στον κώδικα.

Βέβαια, η ανακοίνωση της Google δείχνει ότι τα προβλήματα μεταξύ της εταιρείας και της Αυστραλιανής κυβέρνησης μάλλον ανήκουν πλέον στο παρελθόν…

ΣΧΕΤΙΚΑ